• Pišqworky

          Tento rok nadviazali naši žiaci na úspechy z minulých rokov v tímovej súťaži Pišqworky. Tohtoročné oblastné kolo turnaja sa uskutočnilo v pondelok 7. 11. 2022 v priestoroch SOŠ drevárskej. V konkurencii 24 tímov sme mali štyri tímy ako želiezka v ohni. Tri tímy z nich postúpili do krajského kola turnaja.

          V celkovom poradí obsadili naši žiaci:

          1. miesto
          tím z III.B s názvom: Chrumkavé černošky
          P. Czimmermann, S. Neslušan, S. Barčák, N. Nagyová, Š. Devera

          4. miesto
          tím z II.B s názvom: XOXO
          A. Filo, M. Kaprál, M. Pintrava, D. Strempek

          5. - 9. miesto
          tím z I.D s názvom: I.D.K
          M. Sukeník, F. Samuhel, A. Samuheľ, T. Martinček, F. Galovič

          9. - 25. miesto
          tím z III.B s názvom: Honolulu hi
          M. Miklo, J. Labuda, M. Solár, S. Badík, M. Mečár


           

        • Exkurzia medvede

          Dňa 8. novembra 2022 sme sa trieda II.C pod vedením p. uč. M. Knutelskej zúčastnili na poznávacej exkurzii vo Varíne. Navštívili sme správu Národného parku Malá Fatra, kde nám skúsený zoológ Michal Kalaš pútavo porozprával o živote medveďa hnedého.

          Dozvedeli sme sa veľa nových informácií o ich spôsobe života, vytváraní si teritórií, potrave i rozmnožovaní. Najviac sa nám však páčili originálne zábery z fotopascí umiestnených v samotnom srdci prírody. Prednášku, ktorej hlavnou témou boli útoky medveďa hnedého na človeka sme začali videom, v ktorom nám bola priblížená náplň práce odborníka na medvede. Prednáška nám okrem faktov dala aj cenné rady do života. Boli sme oboznámení, ako sa správne brániť pri napadnutí medveďom v našich horách, alebo ako sa im vyhnúť, aby ku stretu s človekom vôbec nedošlo. Počas prednášky nám zoológ Michal Kalaš vysvetlil, že média mnohokrát skresľujú pohľad človeka na tieto majestátne tvory. Ľudia si často ani neuvedomujú, že čítajú články písané novinármi, ktorí o ich živote v skutočnosti nič nevedia. Dokonca, neraz sa objavili pri článkoch popisujúcich napadnutia medveďom hnedým fotky medveďa grizlyho, ktorý žije v severnej Amerike a u nás sa vo voľnej prírode vôbec nevyskytuje.

          Na záver prednášky sme boli zoológom Michalom ubezpečení, že napadnutia medveďom sú u nás skôr raritou. Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou nezabudnuteľnej exkurzie, počas ktorej sme nahliadli nielen do úžasného sveta medveďov hnedých, ale aj do každodennej práce ochrancov Národného parku Malá Fatra.

          Ema Šteffeková, II.C

        • Trenčiansky robotický deň

          Žiak II.B Tomáš Gaňa opäť úspešne reprezentoval našu školu. Dňa 10.11. sa uskutočnil Trenčiansky robotický deň 2022 s medzinárodnou účasťou, na ktorom súťažilo vyše 120 robotov. Tomáš tam nechýbal. Súťažil s autonómnym robotom v súťaži "Follower hard" v kategórií nad 16 rokov, kde súťažilo 15 robotov, z toho 3 roboty z Maďarska. V súťaži Follower hard musí robot autonómne prejsť po kľukatej dráhe dĺžky približne 10 m, na ktorej sa nachádza vyvýšenina a nespevnená časť dráhy v podobe piesku. Tomáš zopakoval minuloločný úspech a opäť skončil na 1. mieste. Predpoklad, že minuločný víťazny čas nemusí na prvenstvo stačiť sa potvrdil a vďaka o niekoľko sekúnd kratšiemu času, za ktorý jeho robot dráhu prešiel, opäť zvíťazil. Pokusy iných účastníkov riadiť robota na základe snímkov z kamery umiestnenej na robotovi boli neúspešné a Tomáš ako jediný túto technológiu zvládol. Ostatné úspešné roboty v súťaži Follower hard boli riadené len na základe rozpoznávania okraja dráhy jednoduchými svetlocitlivými senzormi rozlišujúcimi bielu a čiernu farbu.

        • Diskusia s Fórom života

          Dňa 10.11.2022 boli žiačky T. Frolová, T. Jantová, L. Kvašňovská, S. Macurová a E. Michalcová zo IV.C vyslané na diskusiu organizovanú OZ Fórum života. Za štyrmi stolmi prebiehali živé debaty medzi jednotlivými zástupcami z rôznych organizácií. Rozoberali sa vážne globálne témy: kríza po pandémii, vojna na Ukrajine, klimatická zmena a kultúrna vojna. Dievčatá prezentovali svoje myšlienky a stanoviská ako uvedené problémy zasahujú do ľudského života, ľudskej dôstojnosti a rodiny a zároveň hľadali vhodné riešenia na zníženie ich negatívneho dopadu na nás.

        • Majstrovstvá okresu v šachu

          V stredu 5. 10. 2022 reprezentovalo našu školu desať žiakov na Majstrovstvách okresu v zrýchlenom šachu, ktoré sa uskutočnili v Centre voľného času v Žiline.

          V konkurencii bezmála štyroch tuctov šachistov obsadili naši žiaci:

          Karol Kostelanský - IV.C - 1. miesto
          Šimon Devera - III.B - 3. miesto
          Lucia Ševčíková - II.B - 4. miesto (1. miesto medzi dievčatami)
          Martin Klimek - II.D - 5. miesto
          Stanislav Slivoň - III.A - 7. miesto
          Marko Hriník - III.A - 15. miesto
          Samuel Neslušan - III.B - 16. miesto
          Milan Bodzan - IV.B - 17. miesto
          Alex Samuheľ - I.C - 24. miesto

          Alex spolu s Ninou Nagyovou boli naši šachoví nováčikovia :)

          Ďakujeme všetkým za skvelý výsledok a držíme palce pri ďalších turnajoch.

        • Vedecký štvorboj

          10.11.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili medzinárodnej prírodovednej súťaže Vedecký štvorboj. Riešili zaujímavé úlohy z biológie, chémie, matematiky a fyziky. Našu školu reprezentovalo 7 tímov.
          V konkurencii 218 tímov z ČR a SR sa najlepšie umiestnilo družstvo z III.B – P. Czimmermann, M.Vričan, A.Šoška, L.Moravčík - 21. miesto (L.Bronerská), IV.B 46. miesto (I.Obrcian-Ádamová), druhé družstvo z III.B 87. miesto (L.Bronerská) a 2 družstvá z II.C a 2 družstvá z II.D na 123.-126. mieste. (B.Plešivčáková).

        • Fyzikálny Náboj 2022

          Dňa 4.11.2022 sa žiaci našej školy zapojili do ďalšieho ročníka medzinárodnej súťaže v riešení príkladov z fyziky Fyzikálny náboj 2022. Súťaž sa súbežne konala v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, na Slovensku a v Španielsku. V našej kategórii sa do nej zapojilo 133 päťčlenných družstiev. Počas dvoch hodín žiaci riešili postupne úlohy z rôznych oblastí fyziky. Za našu školu súťažili dve družstvá:
          GVOZA A v zložení Stanislav Barčák, Zuzana Gintnerová, Nina Nagyová, Šimon Devera a Marko Vríčan,
          GVOZA B v zložení Šimon Húdek, Dominik Novák, Adam Blažek, Martin Bodorík a Vladimír Tkáčik.

          V rámci SR obsadil tím B vynikajúce 7. miesto. V medzinárodnom poradí potom 27. miesto.

          Blahoželáme a držíme palce v ďalších súťažiach. (LK)

        • PRVÉ MIESTA A POSTUP BEDMINTONISTOV NA KRAJSKÉ KOLO

          Dňa 3. 11. 2022 sa konalo Okresné kolo v bedmintone žiačok a žiakov SŠ, ktoré organizovalo CVČ Kuzmányho v Žiline.
          Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií: dievčatá (4 družstvá) a chlapci (8 družstiev).
          Našu školu reprezentovali 4 žiaci:
          Michal Rádik (IV.B), Martin Pintrava (II.B), Holienčíková Nina (III.C) a Ivanková Alexandra (I.D).
          V oboch kategóriách sme obsadili 1. miesto a tak sme si zabezpečili postup do Krajského kola, ktoré sa bude konať 16. 11. 2022 v Martine.

        • Beh 17. novembra

          3.11.2022 sa konal 56. ročník Behu 17. novembra, ktorý organizuje Žilinská univerzita. Našu školu reprezentovalo 17 žiakov.

          V kategórii dievčatá ročníky 2006 – 2008 za účasti 63 pretekárok
          D. Kučavíková z II.A 6. miesto. a N. Majtáňová z II.D 15. miesto.

          V kategórii chlapci ročník 2006 – 2008 v konkurencii 146 pretekárov
          M. Beliančin z I.A umiestnil na 24., M.Kerhat z I.B na 52., S. Kšiňan z I.C na 55., T. Blaškovan z I.A na 61., R. Koleda z I.C na 68., M.Šramko z I.A na 74. a S.Hrivík z I.B na 89. mieste.

          V kategórii chlapci ročník 2003 – 2005 za účasti 53 žiakov
          M.Kavacký z III.A 5. miesto, P.Halama z III.A 7. miesto, M.Kaprál z II.B 18. miesto, M. Mieres z III.D 21. miesto, T.Jakuš z III.C 23. mesto, J. Labuda III.B 25. miesto, M. Lokaj z III.C 28. miesto a T. Hodas z III.A 42. miesto.

        • Literárna Orava

          Dňa 30. septembra 2022 sa druháci našej školy zúčastnili na exkurzii Literárna Orava. Panovalo síce sychravé počasie, ale to našim žiakom nepokazilo náladu. Veď práve naopak: sychravé jesenné počasie a literatúra patrí k sebe – čo chlad zmrazí, knihy zahrejú.

          Druháci navštívili Literárne múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a pamätný dom Martina Kukučína v dedine Jasenová. Dozvedali sa viac o živote týchto dvoch prominentných slovenských spisovateľov, naskytli sa im nové poznatky zo zákutia ich tvorby a obraz, ktorý mali o slovenskej literatúre z obdobia realizmu, sa im domaľoval o niekoľko ťahov vedomostného štetca.

          Pavla Országha Hviezdoslava a Martina Kukučína netreba predstavovať; o týchto dvoch znamenitých spisovateľoch sa učíme aj na hodinách slovenského jazyka a literatúry, práve na našej škole. Avšak pod prízemím múzea sa nachádza expozícia jedného významného muža, ktorého meno, bohužiaľ, veľa ľudí nepozná. Jeho meno je Vavrinec Čaplovič.

          Čaplovič bol rodákom z Jasenovej a odjakživa mal vášeň pre knihy. Očarený knihami, Čaplovič cestoval po Uhorsku a zbieral ich. Na sklonku svojho života zbierku venoval Oravskej stolici pod podmienkou voľného prístupu k jej vodám poznania. Táto bohatá knižnica je dnes známa pod názvom Bibliotéka Čaplovičiana.

          Cestou späť do Žiliny panovala v autobuse dobrá nálada. Vonku síce lialo ako z krhly, ale vnútri bolo príjemne teplo a sucho. Vzduchom sa šírili piesne rôznych žánrov a žiaci sa pridali svojím spevom.

          Orava je rodiskom výdatného množstva literárnych talentov a táto exkurzia bola jedinečnou možnosťou priblížiť nám aspoň niektoré z nich.

          Žiačka II.B

        • ŠTRBArace

          Jedného pekného slnečného dňa, 5.10.2022, sa štvorica žiakov GVOZA v zložení Alexandra Duháčková (I.A), Dália Kučavíková (II.A), Martin Kavacký (III.A) a Metod Mieres (III.D) vydali do Vysokých Tatier aby pokorili prekážkovú dráhu v celoslovenskej súťaži ŠTRBArace, prvú svojho druhu vyhlásenú Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na dvojkilometrovej trati, neďaleko Štrbského plesa plnej zaujímavých a niekedy aj mokrých a špinavých prekážok, si naši žiaci počínali dobre a ako tím obsadili 24. miesto zo 63 družstiev. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy, gratulujeme k výborným výsledkom a budeme sa tešiť opäť na budúci rok.

        • Európsky deň jazykov

          Deň  26. september už tradične patrí Európskemu dňu jazykov. Naši žiaci si ho pripomenuli  celý týždeň  od 26.9 do 30.9. rôznymi hravými aktivitami na hodinách cudzích jazykov, ktoré si sami pripravili a presvedčili sa, že učenie  cudzieho jazyka nemusí byť bolestivé. Žiaci si zahrali pexeso, vyskúšali si veľkosť svojej slovnej zásoby  v súboji jazykov, zahrali si kahoot a  dozvedeli sa niečo navyše o kultúre, jedle a geografii iných štátov.

        • Úspešný šachový turnaj

          Šachový klub Mladosť Žilina zorganizoval v nedeľu 11. septembra 2022 v Novej Synagóge šachový turnaj pod názvom Žilinský šachový festival. Jeho cieľom bolo spopularizovať šach medzi deťmi a mládežou.

          Turnaj pozostával zo 7 kôl v RAPID šachu a zúčastnilo sa ho 60 hráčov v kategóriách mladších a starších žiakov.

          Našu školu reprezentovali traja žiaci, ktorí sa umiestnili v popredí výsledkovej listiny.

          1. miesto - Martin Klimek - II.D

          3. miesto - Šimon Devera - III.B

          9. miesto - Milan Bodzan - IV.B

          Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v nasledujúcich turnajoch :)

        • Bádam ja, bádaš ty ... stretneme sa na Dni objavov!

          V dňoch 23. – 24. júna 2022 k žiakom v našej škole pribudla takmer tridsiatka nádejných prírodovedcov zo ZŠ s MŠ, Dolná Trnovská a Cirkevnej základnej školy Romualda Zaymusa v  Žiline. Na podujatí s názvom Deň objavov sa zoznámili s viacerými významnými vynálezmi, ktoré ovplyvňujú každodenný život modernej spoločnosti. V chemickom laboratóriu skúmali javy z oblasti elektrochémie, elektrolýzu vody, bližšie spoznali Beketov rad napätia kovov, v menších skupinách uskutočnili viacero sérii chemických pokusov, dokonca aj malý bezpečný výbuch. V robotickej dielni zase dôkladne preskúmali na micro:bitoch a LEGO robotoch princíp vnímania prostredia pomocou senzorov, vyskúšali si vlastné meranie vlastností prostredia a napokon programovanie reakcie robotického zariadenia pomocou LED pásika.

          Pri všetkých aktivitách v laboratóriu i dielni spolupracovali žiaci základnej školy s približne desiatkou žiakov z I. B, II. B a II. D triedy. Tím našich žiakov preukázal veľký zápal pre vedu, schopnosť tímovej práce i podpory mladších žiakov, za čo im patrí veľká vďaka nás, organizátoriek projektu.

          Popri odpovedi na otázku, ako spolu súvisia žabie stehienka a mobilný telefón, si žiaci oboch základných škôl odniesli domov viacero nových zážitkov, poznatkov a hádam aj väčšej motivácie venovať sa ďalej bádaniu a hľadaniu odpovedí v oblasti prírodných vied či informatiky.   

          Podujatie Deň objavov je súčasťou širšieho projektu Bádam ja, bádaš ty, ktorého cieľom je rozšíriť vzdelávanie v oblasti chémie a informatiky o bádateľské aktivity. Škola vďaka tomuto projektu získava nové pomôcky pre vyučovanie týchto predmetov. Žiaci našej školy zase môžu zažiť vyučovanie obohatené o atraktívny, kolaboratívny aspekt so zameraním na získanie praktických skúseností
          s chemickými pokusmi či robotikou.

          Projekt Bádam ja, bádaš ty realizujeme s finančnou podporou Mesta Žilina.

          D. Valušiaková a J. Pekárová

        • Lietajúce taxíky - sny alebo realita?

          Nejedno veľkomesto súčasnosti sa musí boriť s problémom predchádzania vzniku dopravnej zápchy. Jednou z alternatív riešenia plynulosti cestnej premávky sú lietajúce autá. Ide o sci-fi? Dnes, keď niektoré kuriérske spoločnosti v zahraničí používajú drony na doručenie malých zásielok na krátke vzdialenosti, ide o aktuálnu otázku. V utorok 26. apríla ju našim žiakom predstavila Veronika Paulovičová, študentka bilingválneho gymnázia, spolu s vlastným prototypom riešenia kolíznych situácií. Po intenzívnej diskusii si naši žiaci v skupinách vyskúšali programovanie a ovládanie dronov v jazyku Python. Telocvičňa sa naplnila saltami, tentokrát nezvyčajne saltami dronov a smiechom zúčastnených.
          Ďakujem Veronike za pútavé sprostredkovanie témy.

          Jana Pekárová

        • Veľkonočný turnaj vo volejbale zmiešaných družstiev 2022.

          Po dvojročnej prestávke spôsobenej „pandemickou“ situáciou sme opäť zorganizovali tradičný turnaj zmiešaných družstiev vo volejbale. Nesmierne nás teší, že družstvo postavila každá trieda školy. Turnaja sa teda zúčastnilo 16 žiackych družstiev a tím profesorov. Podmienku účasti družstva na turnaji bolo vymyslieť jeho originálny názov a tak sa zišli tímy ako: Tak nabudúce, Geissenovci, Imagine monkeys, Malcho Group, Boseho-Einsteinove kondenzáty, Romana a kamaráti, Patkaňe a pod.
          Družstvá boli rozdelené do štyroch základných skupín, kde odohrali zápasy „každý s každým“. Dve víťazné družstvá z každej skupiny vytvorili dve semifinálové skupiny, kde podobne odohratým spôsobom ostala nakoniec finálová štvorka: Gumkáči zo IV.B, Ofélie zo IV.A, Hlasákovci zo IV.D a Chábri z III.C. Po naozaj skvelých výkonoch a urputných bojoch nakoniec zišiel víťaz. A tým sa stalo družstvo Hlasákovci zo IV.D. GRATULUJEME !
          Veľké ĎAKUJEME patrí hráčom, rozhodcom, pomocníkom a samozrejme obecenstvu, ktoré vytvorilo  úžasnú atmosféru. Štvrtákom prajeme úspešnú maturitu, prijímacie skúšky a veľa spokojnosti v živote. A na ostatných sa tešíme znovu pri športe pod vysokou sieťou, ale dúfame, že už v pôvodnom termíne, v ktorom sa tento turnaj hral dlhé roky ako Vianočný turnaj, teda už v decembri 2022.                                                                                                             

          ©organizačný tím