• Školská súťaž Pythonas tentokrát s témou hry Mah-jong

          Začiatkom februára prebehlo vyhodnotenie školskej programátorskej súťaže, ktorej názov sa práve tento rok zmenil. Po súťaži Si .PAS? tak hľadáme najlepších školských programátorov po novom v súťaži Pythonas, ktorá v sebe skrýva názov programovacieho jazyka súťaže.
          Školskej súťaže sa v januári zúčastnilo 20 súťažiacich, v kategórii Nováčik súťažili prevažne druháci, v kategórii Expert žiaci maturitného ročníka. Súťažiaci mali po dobu 120 minút riešiť súťažnú úlohu: naprogramovať zjednodušenú verziu tradičnej čínskej hry Mah-jong.
          Najlepšie si počínali Adam Filo z II. B ako nováčik a Tomáš Gaňa z II. B ako expert. Na druhom a treťom mieste v kategórii Nováčik sa umiestnili Samuel Kubjatko z II. B, Tamara Balvín z II. B a Dominik Kišša z II. C, v kategórii Expert Karol Kostelanský a Tatiana Jantová z IV. C.
          Vďaka podpore Rady rodičov a žilinských IT spoločností Coderama a Hyperia si každý súťažiaci odniesol peknú vecnú cenu.
          Ďakujeme každému zúčastnenému za kus nadšenia pre programovanie a našim sponzorom za podporu mladých talentov v tejto oblasti.

        • Videli sme “chlpaté” kryštály

          V stredu 18. 1. 2023 vybraní žiaci z rôznych tried vycestovali za chemickými experimentami do Bratislavy. Navštívili laboratóriá katedry anorganickej chémie Slovenskej technickej univerzity.

          Boli pre nich pripravené laboratórne cvičenia prípravy dihydrátu šťavelanu železnatého, pyroforického železa a cis- a trans-akva-bis(aminoacetáto)meďnatého komplexu. Práve spomínaný cis-izomér bola modrá ihličkovitá kryštalická látka, ktorá pod mikroskopom vyzerala ako chlpatá deka :) Posúďte sami jej výzor na fotke v strede.

          Naši nádejní chemici si vyskúšali laboratórne metódy, ktoré v našom školskom laboratóriu nie je možné realizovať: prečisťovania zrazeniny dekantáciou horúcou vodou, filtráciu za zníženého tlaku na Büchnerovom lieviku a taktiež na fritovom lieviku a i. Popritom bolo nutné dodržiavať bezpečnosť práce. Žiaci používali preto okrem plášťa a rukavíc aj ochranné štíty na tvár. Pri zohrievaní roztoku jedného z izomérov totiž počas odparovania pri nedostatočnom miešaní hustnúca zmes prskala.

          Akcia bola skvelá a veríme, že sa ju čoskoro podarí zopakovať :)

        • Návšteva veľvyslanca USA na Slovensku

          Dňa 23. januára 2023 našu školu navštívil veľvyslanec USA na Slovensku pán Gautam Rana. Pri tej príležitosti sme mali možnosť zúčastniť sa diskusie na tému My American Dream. Pán veľvyslanec začal rozprávaním o jeho živote a ceste k diplomacii ako povolaniu. Po krátkom predstavení nasledovala diskusná časť, kde sa študenti mohli pýtať otázky ohľadom jeho osobného života, no padlo aj zopár politických otázok.

          Pán Rana sa narodil v Indii, kde prvé roky svojho života prežíval s matkou a dvoma sestrami. Keď mal len štyri a pol roka, postihla ho detská obrna, následky ktorej ho sprevádzajú celý život. Jeho otec sa vydal do Ameriky, zatiaľ čo jeho syn, dcéry a manželka zostali v Indii. Počas prvého roka sa pretĺkal životom, vystriedal trinásť rôznych zamestnaní a nakoniec spolu s rodinou emigrovali do Ameriky. Pán Rana zdôraznil, že aj keď má Amerika viacero chýb a mnohé vecí nefungujú, tak jedna vec, ktorá je dobrá, je to, že to je skutočne zem neobmedzených možností – keď sa niekto chce niekam v živote dostať, tak s troškou šťastia a množstva usilovnej práce je možné dosiahnuť svoje sny.

          Pán Rana bol pôvodne právnikom, ale rozhodol sa pre zmenu, lebo cítil, že vo svete je toho viac. Pôsobil už v mnohých krajinách na rôznych kontinentoch. Tvrdil, že obľúbenou stránkou jeho zamestnania je práve priama komunikácia s ostatnými ľuďmi, čo aj bolo na prednáške počas diskusnej časti cítiť. Mal prirodzený šarm, charizmu a talent pre rečníctvo.

          Z diskusie sme si odniesli množstvo poznatkov do nášho života. Krátko pred koncom, keď odpovedal na otázku jedného študenta ohľadom ľudí, ktorých obdivuje, nám pán Rana povedal jeden z jeho obľúbených citátov:

          Buďte zmenou, ktorú chcete vo svete vidieť.

          -Mahátma Gándhí

          Pán Rana zdôrazňoval dôležitosť toho, že zmena, či už jedného človeka alebo i celej spoločnosti, začína v srdci jednotlivca. My ľudia držíme v rukách budúcnosť nášho sveta a s každým rozhodnutím píšeme jeho osud.

          Bolo nám cťou stretnúť sa s niekým takým významným, pozitívnym a vzdelaným ako je pán Gautam Rana. Ďakujeme!

          žiačka II.B

        • Návšteva Múzea židovskej kultúry

          Naši štvrtáci absolvovali zážitkovú formu vzdelávania a 14.12. 2022 navštívili Ortodoxnú synagógu v Žiline, ktorá sa stala múzeom. Táto, na prvý pohľad jednoduchá budova, v sebe skrývala množstvo vzácnych historických pamiatok. Študenti si mali možnosť prezrieť židovskú modlitebňu s jej pôvodným zariadením, dozvedieť sa informácie o judaizme, či jeho tradíciách a vypočuť si príbehy o osude židovských rodín počas holokaustu. Expozícia Múzea židovskej kultúry bola poučná a zaujímavá zároveň. Všetkých študentov upútala a odniesli si z nej mnoho poznatkov. Za odborný výklad ďakujeme pani Šefčíkovej.

        • Prednáška v Považskej galérii umenia v Žiline

          Dňa 25. 11. 2022 sa žiaci štvrtého ročníka v Považskej galérii umenia v Žiline zúčastnili prednášky na tému Avantgarda a manifest.

          V príjemných priestoroch galérie sa žiaci dozvedeli o rôznych znakoch tohto umeleckého smeru, jeho predstaviteľoch, najvýznamnejších dielach, o historickom pohľade na obdobie avantgardy a mnoho ďalších informácií. Prednášku viedla galerijná pedagogička Veronika Kubišová.

          Nebolo to len o výklade, ale aj o zážitkovej forme vzdelávania. Žiaci si vyskúšali novozískané vedomosti formou obráteného pexesa.

          Čerešničkou na záver bola prehliadka výstavy slovenského maliara Vincenta Hložníka, rodáka z okolia Žiliny. Žiaci si prednášku veľmi užili a poznatky, ktoré sa naučili môžu využiť aj na maturitnej skúške, ktorá sa nezadržateľne blíži.

        • Akadémia Trojstenu

          V piatok 16. 12. 2022 riešilo 20 žiakov našej školy rôznorodé otázky: ako zavesiť obraz na stenu s viacerými klincami, ako súvisí fotografovanie s matematikou, ako počítače hrajú šach. Dozvedeli sa viac aj o riešení klasických matematických problémov ako kvadratúra kruhu, o prevratnom experimente Galilea Galileiho i o kontroverzii skrytej v mikrovlnke. Odpovede na tieto problémy im ukázala Akadémia Trojstenu, náučná séria populárnych prednášok z oblasti matematiky, fyziky a informatiky, ktorú organizovalo združenie Trojsten na pôde FMFI UK v Bratislave. Účastníci exkurzie si tiež vyskúšali bezdrôtové pripojenie a posielanie správ cez micro:bity a meranie tiažového zrýchlenia matematickým kyvadlom na workshope pod vedením Ing. Richarda Balogha, PhD. z Ústavu automobilovej mechatroniky FEI STU.

          Cestou na vlak cez voňavé vianočné trhy panovala medzi účastníkmi exkurzie dobrá nálada doplnená novými informáciami z oblasti matematiky, fyziky a informatiky. Verím, že kúsok svojho nadšenia pre tieto vedné oblasti prinesú aj medzi svojich spolužiakov.

          Jana Pekárová

        • S novým školským rokom prišiel školský parlament s tradičnými i novými akciami.

          26. septembra sme zahájili školský rok  Európskym dňom jazykov. Zmyslom tohto dňa bolo poukázať na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadriť podporu vzdelávaniu cudzích jazykov. Naši žiaci si ho pripomenuli rôznymi hravými aktivitami na hodinách cudzích jazykov. Otestovali sme veľkosť svojej slovnej zásoby v súboji jazykov, zahrali sme si pexeso, Kahoot a  dozvedeli sa niečo viac o kultúre, jedle a geografii iných štátov.
          Prvý tematický deň bol 29. septembra, jeseň sme privítali Dňom klobúkov.
          V októbri naštartovala opäť svoju činnosť Rozhlasová rada. Prináša nám pravidelne každý mesiac informácie o dianí  v škole a nezabúda ani na oslávencov menín, narodenín a úspešných riešiteľov rôznych súťaži.
          28. október sa vyznačoval Dňom masiek. Zapojili sme sa nielen my, ale aj naši učitelia. Každý z nás prejavil svoju originalitu iným spôsobom. Na chodbách našej školy sme mohli vidieť rozprávkové bytosti, postavy z rôznych filmov, strašidelné tvory, zvieratá...
          V rámci dobrovoľníckej akcie Popoludnie dobrovoľníctva sme skrášlili okolie školy a porozprávali  sa pri kúsku pizze a čaju.
          November sa niesol v duchu vône koláčov. Uskutočnilo sa prvé kolo súťaže v pečení Pocukrovaná Gvoza. Mali sme možnosť prejaviť svoje cukrárske schopnosti tvorbou jesenných pochutín. Mnoho žiakov nás prekvapilo svojimi výtvormi, a tak sa nemôžeme dočkať na druhé kolo, ktoré sa bude konať 20. decembra.
          Mikuláš je neoddeliteľnou súčasťou decembrových akcií. Tento rok sa konal 6. decembra a pripravila ho pre nás 1.B a 4.A. Každému sa ušla malá sladkosť. Tak ako Mikuláš osladil život nám, chceli sme ho  osladiť aj my deťom, ktoré to nemali v živote vždy ľahké prostredníctvom Mikulášskej zbierky. Spolupracovali sme s organizáciou Úsmev ako dar. 
          Školu sme si skrášlili vianočnou výzdobou, s ktorou nám pomohli žiaci viacerých tried. Zdobili sme vianočný stromček, okná a zavesili ručne urobené mikulášske ponožky.
          21. december odštartujeme hneď dvomi akciami, a to vianočnou poštou a punčom. Ďakujeme pani kuchárkam , že pre nás navaria vianočný punč. Prostredníctvom vianočnej pošty môžu Gvozáci  napísať milé priania a vinše, či už spolužiakom, kamarátom ,alebo aj našim učiteľom.

          Na GVOZE to opäť žilo a školský parlament má pripravené ďalšie akcie aj v roku 2023. Terézia Muráňová l.D , Chiara Fujáková l.A    

        • Vianočný turnaj zmiešaných družstiev vo volejbale 2022

          Ozäť v pôvodnom predvianočnom termíne sa odohrali zápasy Vianočného volejbalového turnaja medzi triedami našej školy. Zapojili sa všetky triedy a tak spolu s družstvom profesorov mohli na Mikuláša 6.12. začať súboje v štyroch základných skupinách. Najlepšie tímy zo skupín bojovali v semifinálových súbojoch, kde sa nakoniec vykryštalizovala najlepšia finálová štvorica: Zavlažovači zo IV.B, Združenie roľníkov z Podpoľany zo IV.A, Šmejdi z II.A a Skibidi bob bob bob yes yes yes zo IV.C. Tímy odohrali naozaj pekné zápasy hodné finálových súbojov, z ktorých ako víťaz odišlo družstvo Skibidi bob bob bob yes yes yes zo IV.C. GRATULUJEME.
          Veľké ĎAKUJEME patrí hráčom, rozhodcom, pomocníkom a samozrejme obecenstvu, ktoré vytvorilo  úžasnú atmosféru. Štvrtákom prajeme úspešnú maturitu, prijímacie skúšky a veľa spokojnosti, nie len v tom študijnom, pracovnom ale aj športovom živote.  A na ostatných sa tešíme znovu pri športe pod vysokou sieťou na budúci rok.

          ©organizačný tím

        • Ekotopfilm – Envirofilm

          Na ekológiu a životné prostredie myslíme aj počas sviatku svätého Mikuláša. Preto sme sa rozhodli, v sprievode pani učiteľky Knutelskej, zúčastniť v Cinemax Žilina akcie s názvom Ekotopfilm - Envirofilm. Mottom projektu, ktorého hlavným cieľom je poukázať na rôzne faktory poškodzujúce životné prostredie je „prales deťom" a „spravodlivosť pre prírodu".

          Podujatie bolo zahájené príhovorom organizátora. Následne bol premietnutý krátky animovaný film. Bola to ukážka sveta bez prírody. Mohli sme tak nahliadnuť do každodenného života, ktorý sa môže stať realitou o niekoľko rokov, ak sa nám nepodarí zachrániť už teraz chorú a plačúcu prírodu. ,,Život si vždy nájde cestu", tak znie posolstvo tohto príbehu, ktorý má napokon šťastný koniec, lebo aj napriek všetkým snahám o vyhubenie rastlín sa jednému semienku podarilo opäť vyklíčiť a svetu prinavrátiť zeleň.

          Súčasťou Ekotopfilmu boli aj videá, z ktorých sme sa dozvedeli následky odlesňovania, globálneho otepľovania, následného topenia ľadovcov a vzostupu hladiny oceánov. Naša pozornosť bola upriamená aj na dôsledky textilného priemyslu využívajúceho tisícky litrov vody na výrobu jedného nového trička či šiat. Položili ste si niekedy otázku, či naozaj ľudia potrebujú k životu kúsok z najnovšej módnej kolekcie alebo zo zvieracej srsti alebo kože? Málokto si skutočne uvedomuje, akú daň platí príroda za takéto produkty.

          Na záver akcie sme si vypočuli prednášku s názvom „Zachráňme slovenský prales“. Bola nám ňou priblížená neľahká práca dobrovoľníkov na Slovensku a v zahraničí, ktorí pomáhajú zachraňovať lesy pred ťažbou tým, že v nich mapujú vzácne, zákonom chránené živočíchy. Práve pre odlesňovanie strácajú mnohé živočíšne druhy svoj domov, čo vedie k ich úhynu a narušeniu potravinového reťazca. Aj týmto spôsobom mizne biodiverzita – rozmanitosť flóry a fauny.

          Musíme pamätať na to, že každý tvor zohráva v prírode svoju kľúčovú úlohu. Bohužiaľ, niektoré zvieratá sú aj v dnešnej dobe démonizované a označované za škodcov napriek tomu, že sa starajú o rovnováhu v prírode. S určitosťou však vieme povedať, že ak na Zemi žije druh, ktorí naozaj ničí prírodu, tak sme to my – ľudia.

          Ema Šteffeková, II.C

        • Červené stužky

          Naše Gymnázium sa aj v školskom roku 2022/2023 zapojilo do celoslovenskej kampane Červené stužky.

          Cieľom celej kampane je pripomenúť si, že problém AIDS sa týka každého z nás. Dúfame, že tohtoročné zrealizované aktivity pomôžu všetkým zúčastneným rozšíriť si poznatky o nákaze HIV/AIDS a poskytnú informácie o tom, ako sa nevystavovať nebezpečenstvu tohto ochorenia.

          Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do kampane a súťaží zapojili.

          Mgr. Lucia Bronerská, koordinátor prevencie

        • Šachisti opäť úspešní

          V piatok 2. 12. 2022 sa v CVČ v Liptovskom Mikuláši uskutočnili Majstrovstvá Žilinského kraja v šachu jednotlivcov. Hralo sa švajčiarskym systémom na 7 kôl s hracím tempom 2 x 10 min. na partiu plus 5s/ťah, bez zapisovania ťahov. Z našej školy nás reprezentovali dvaja žiaci, ktorí postúpili z okresného kola.
          V silnej konkurencii v celkovom poradí skončili:

          2. miesto - Karol Kostelanský - IV.C
          5. miesto - Šimon Devera - III.B

          Karol si zároveň svojím umiestnením zabezpečil postup do celoslovenského kola tejto súťaže. Obom šachistom srdečne blahoželáme k skvelému umiestneniu a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Veľký úspech v šachu

          Radi by sme upozornili na úspechy našej žiačky Lucie Ševčíkovej z II.B na troch šachových turnajoch v Radave (okres Nové Zámky).
          V sobotu 19. 11. 2022 v konkurencii dvanástich najlepších šachistiek obsadila 2. miesto na Majstrovstvách Slovenska mládeže jednotlivcov v rapid šachu v kategórii dievčat do 16 rokov.
          V nedeľu 20. 11. 2022 spolu s ďalšími šachistami z Banskej Bystrice porazili 17 tímov a obsadili 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska družstiev starších žiakov v rapid šachu.
          V dňoch 21. - 24. 11. 2022 bojovala opäť v tíme s Banskobystričanmi na Majstrovstvách Slovenska dorasteneckých družstiev v klasickom šachu. Opäť boli prví spomedzi jedenástich najlepších slovenských tímov.
          Srdečne blahoželáme a prajeme veľa šachového šťastia.

        • Fyziklání 2022

          Dňa 23.11.2022 sa tím našej školy v zložení Šimon Húdek, Stanislav, Barčák, Marko Vríčan, Lukáš Klein a Samuel Neslušan zúčastnil na medzinárodnej súťaži v riešení fyzikálnych úloh Fyziklání online 2022.
          Náš tím súťažil v najvyššej kategórii spolu s vyše 300 družstvami z ČR, SR, Poľska, Maďarska, Indie, Bangladéša, Fínska, Estónska, USA, Turecka, Veľkej Británie, Talianska, Belgicka.
          V tejto silnej konkurencii obsadil náš tím pekné 93.miesto. Spomedzi slovenských účastníkov sme skončili na vynikajúcom 4.mieste.

        • Predmet: GVOboj

          V piatok, 11.11.2022, sme opäť ako kolektív triedy III.B zahájili matematickú súťaž GVOBOJ. Ani tento rok nadšenci pre matematiku nesklamali a sútaže sa zúčastnilo celkom 31 tímov zo základných škôl žilinského kraja. III.B opäť ukázala svoju kreativitu pri vymýšľaní úloh a súťažiaci to veru nemali ľahké. Napriek tomu to však nevzdali a všetci sa dočkali úspešného konca.
          So zlatom odchádzal tím GVARZA A z Gymnázia Varšavská.Striebornú medailu si domov odniesol tím Oravská SZŠ zo Súkromnej základnej školy Oravská cesta.Tím Všade samé lienky z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu skončil v poradí 3. a zemiakovú priečku tento ročník obsadil tím Mravce zo ZŠ Námestie mladosti.
          Ďakujeme všetkým súťažiacim a celému nášmu organizačnému tímu :) Veríme, že si súťažiaci deň s nami užili a nabrali nové skúsenosti či vedomosti z oblasti matematiky
          Tešíme sa na ďalšie kolo na jar!III.B

        • ZENIT v programovaní

          Žiaci našej školy sa môžu každý rok zúčastniť niekoľkých informatických či programátorských súťaží. K jednej z najnáročnejších patrí súťaž ZENIT v programovaní, do ktorej sa tento rok odhodlalo zapojiť 6 žiakov, 5 štvrtáci a 1 žiak 2. ročníka.
          Tí najlepší sa vo štvrtok 24. novembra zúčastnili online krajského kola súťaže. A počínali si veru výborne.
          V kategórii A si Karol Kostelanský zo IV. C vybojoval 2. miesto v kraji,
          Michal Rádik zo IV. B skončil na 5. mieste spomedzi 20 účastníkov krajského kola.
          V kategórii B sa medzi úspešných riešiteľov zaradil Tomáš Gaňa z II. B, ktorý sa svojím počtom bodov zaradil na 3. miesto vo svojej kategórii.
          Ďakujeme našim programátorom za skvelú reprezentáciu našej školy.

      • 16. ročník súťaže iBobor
        • 16. ročník súťaže iBobor

          V celoslovenskej informatickej súťaži iBobor v tomto škols kom roku zápolilov našej škole 55 žiakov: 30 v kategórii Junior a 25 v kategórii Senior.
          Žiaci mali počas 40 minút nájsť správne odpovede na 15 otázok zahŕňajúcich algoritmizáciu, kódovanie informácie a ďalšie oblasti základov informatiky.
          Výsledková listina našej školy napokon obsahuje 16 úspešných riešiteľov v kategórii Junior a 12 v kategórii Senior
          Najepšie umiestnenia:
          Kategória Junior
          V kategórii Junior súťažilo celkovo 11644 súťažiacich. Najlepšie výsledky v našej škole:
          Adam Filo (II. B) - 80 bodov (plný počet), 1. - 90. miesto v celoslovenskom rebríčku
          Tamara Balvín a Daniel Strempek (II. B) - 74,67 bodov, 110. - 192. miesto v celoslovenskom rebríčku
          Kategória Senior
          V kategórii Senior súťažilo celkovo 5918 súťažiacich. Najlepšie výsledky v našej škole:
          Karol Kostelanský (IV. C) - 59,67 bodov, 149. - 152. miesto v celoslovenskom rebríčku
          án Kováč (III. B) - 56 bodov, 231. - 253. miesto v celoslovenskom rebríčku
          Alexandra Vavríková (IV. D) a Peter Vajda (IV. B) - 54 bodov, 326. - 332. miesto v celoslovenskom rebríčku
          Ďakujeme všetkým zapojeným za ich snahu pracovať na sebe. JP

        • Bedmintonisti opäť úspešní!

          Dňa 16.11. 2022 naši žiaci úspešne reprezentovali našu školu na Krajskom kole v bedmintone SŠ v Martine. Po urputnom boji dvojica našich dievčat spomedzi deviatich družstiev skončila na výbornom druhom mieste. Chlapci obsadili krásne prvé miesto (taktiež spomedzi deviatich družstiev) a postúpili tak na Slovenské kolo.
          Zloženie našich dvojíc:

          II.B Pintrava Martin
          IV.B Rádik Michal
          III.C Holienčíková Nina
          I.D. Ivanková Alexandra

          Všetkým športovcom k výsledkom gratulujeme a budeme im aj naďalej držať palce.

        • Chemický žurnál

          Radi by sme vám dali do pozornosti novinku - náš prvý školský online Chemický žurnál. Existuje vďaka projektu Bádam ja, bádaš ty, ktorý bol spolufinancovaný z grantu Mesta Žilina. Venovali sme sa mu od mája 2022 do novembra 2022 v dvoch etapách.

          V histórii článkov na GVOZe ste si mohli prečítať o Dňoch objavov (23. a 24. 6. 2022), kedy sme spolu s prvákmi a druhákmi pripravili bádateľské aktivity z chémie a informatiky pre žiakov zo základných škôl.

          V druhej etape sme sa zamerali na tohtoročných vybraných druhákov a využili novozakúpené pomôcky v zážitkových aktivitách spomínaných predmetov. Okrem toho sme chceli vytvoriť niečo unikátne :) Náš žurnál zachytáva chemickú “cestu” druhej etapy projektu. Veríme, že aspoň trošku prispeje k skrášleniu vášho dňa.

        • 17. november 1989

          V uliciach nepočuť nič iné než štrngot kľúčov a hluk ľudí, ktorí vo veľkých húfoch stoja v uliciach, snažiac sa ukončiť totalitný režim v Československu. Začiatok nežnej revolúcie znamená aj začiatok konca. I keď ľudia mali všetko, v podstate nemali nič. Zákazy slobodného myslenia, slobodného vierovyznania, slobodného podnikania a aj zákazy cestovania. V dnešnej dobe pre nás nepredstaviteľné, no stále zabúdame , čo našej slobode predchádalo.

          Dnes, 15.11.2022, o 33 rokov neskôr a práve tu, na Gymnáziu Veľká okružná, sme ako žiaci druhého ročníka mali možnosť zúčastniť sa prednášky ukazujúcej na dôležitosti činov našich rodičov, našich príbuzných a všetkých, čo boli dostatočne odvážni na to, aby vystúpili a bojovali i za našu SLOBODU. Boli sme schopní si uvedomiť obety našich predkov a i ťažkej situácie, v ktorej sa všetko odohrávalo. Zvládli to, lebo mali nádej, lebo vedeli, že v jednote je sila.

          Nakoniec ostáva už len jedna otázka – boli by ste aj Vy dostatočne statoční zúčastniť sa revolúcie pre slobodu národa?

          Wojtaszkowá Lucia, II.D