• GVOBoj

          Po dlhšej pauze sa konečne tento rok konalo jarné kolo GVOboju. Na starosti sme ho mali my - trieda II.B. Napriek počiatočnýcm prekážkam, sa nám ho nakoniec podarilo uskutočniť prezenčne. Vytvorili sme vyše sedemdesiat rôznych úloh.

          Na súťaž prišlo 31 tímov zo základných škôl Žilinského kraja. Aj keď sa všetci snažili, na víťazné priečky sa dostali len štyria najlepší.
          Doslova zemiakovú medailu si domov odniesli Matematici zo ZŠ a MŠ P.V. Roviniaka.
          Na bronzovej priečke sa umiestnil tím Gvarza A z Gymnázia Varšavská cesta.
          Strieborná medaila sa ušla tímu Ľavouhlý trojuholník z Gymnázia sv. Františka z Assisi.
          A ultimátnymi víťazmi, ktorí si domov odniesli zlato, bol tím Logic Team z Dolnej Tižiny.
          Veríme, že si matematikcký deň súťažiaci užili čo najviac. Tešíme sa na ďalšie kolo a dúfame, že sa stretneme ešte vo väčšom počte.

          II.B

        • Novinky v projekte Roots and Shoots:

          Môžeme sa spoločne tešiť - podarilo sa nám úspešne obhájiť projektový zámer našej školy, na ktorom sme intenzívne pracovali od októbra. Tu je niekoľko informácií, s ktorými vás chceme oboznámiť 😊 :

          KRÁTKODOBÉ CIELE:

          • zhotoviť a rozmiestniť vtáčie búdky pre rôzne druhy vtákov, ktoré na základe pozorovania identifikujeme v centre mesta Žilina,
          • pripraviť materiál vo forme prezentácie o jednotlivých vtáčích zástupcoch, ktorý bude dostupný pre verejnosť (stránka školy, školský Facebook, školský Instagram),
          • pripraviť a vyhotoviť informačno-náučnú tabuľu s fotografiami jednotlivých druhov vtákov, ktorá bude dostupná pre verejnosť.

          DLHODOBÉ CIELE:

          • naším cieľom je zlepšiť hniezdne podmienky pre voľne žijúce vtáctvo v okolí našej školy a v centre mesta Žilina.

          Prínos nášho projektu:

          Náš projekt predstavuje prínos najmä v environmentálnej oblasti. Chceli by sme prostredníctvom našej činnosti pomôcť populácii voľne žijúcich vtákov v centre mesta Žilina a vyhnúť sa tak trendu, keď miznú vtáčie druhy, ktoré boli donedávna hojné. Súčasne chceme zvýšiť povedomie verejnosti o jednotlivých druhoch vtákov nášho mesta, a to prostredníctvom nami vytvorených materiálov (prezentácia, náučná tabuľa).

          Tak sa teda púšťame do finálnej a akčnej časti projektu! Budeme veľmi radi, ak sa k nám pridáte. 😊

        • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu vtáčiu búdku

          Milí spolužiaci, veľmi pekne vám všetkým ďakujeme za zapojenie sa do našej súťaže – spoločne sa nám podarilo vyrobiť a vyzbierať veľa búdok a kŕmidiel, ktoré v blízkej dobe rozmiestnime v okolí školy  a v centre mesta.
          A k vyhodnoteniu našej súťaže – vybrať len 3 miesta bolo pre nás pomerne náročné, nakoniec sme zohľadnili najmä funkčnosť a praktickosť búdok. Prvé tri miesta obsadili - Bianka Janíčková, Radka Tomaníková a Martin Kavacký. Víťazom srdečne blahoželáme a čoskoro sa ozveme s ďalšími novinkami.

           Vás školský tím Roots and Shoots :)

      • ENVIRONMENTÁLNY WORKSHOP
        • ENVIRONMENTÁLNY WORKSHOP

          V stredu 23.2.2022 sa na našej škole uskutočnil environmentálny workshop na tému „Územná ochrana, Druhová ochrana, Stráž prírody“, ktorý organizovala Žilinská univerzita. Počas neho žiaci analyzovali fotografický materiál, rozoberali rôzne modelové situácie z oblasti ochrany prírody...  Využili pritom svoje znalosti z geografie Slovenska, biológie a environmentálnej výchovy. A ako sa to našim žiakom páčilo?

          Slovami žiačky III.A:
          „Vďaka dnešnému workshopu som sa mohla dozvedieť o rôznych chránených oblastiach na Slovensku a o ich zákonoch. Naučila som sa veľa vecí o prírode, ktoré som predtým nevedela. Páčili sa mi hlavne aktivity a tímové práce, v ktorých sme sa spoločne zamýšľali.“
          Ďakujeme za zaujímavo strávené štyri hodiny.
          MK

        • Medzinárodná hodina s Pythonom

          Práve v týchto dňoch končí záverečným vyhodnotením francúzsko-slovenský projekt Hour of Python, ktorý prebiehal na hodinách informatiky v triedach II. A a II. B počas výučby programovania v prvom polroku. 30 žiakov týchto tried v rámci vyučovania využilo programovací jazyk Python na tvorbu zaujímavého grafického loga, spoločne vytvorili tutoriál na zvládnutie modulu tkinter pre svojich eTwinningových partnerov - študentov z Lycée Saint-Cricq vo francúzskom meste Pau. Práve prostredníctvom prác francúzskych študentov sa zoznámili
          s novým modulom turtle, navrhovali pre nich nové výzvy - jednoduchšie i zložitejšie obrázky a sami sa naopak stali ich riešiteľmi. Projektové aktivity vyzdvihla v novembri aj národná kancelária projektu eTwinning na svojej stránke.

          Projekt hodnotili pozitívne aj naši žiaci:

          Marek, II. A: "Projekt eTwinning bol určite zaujímavý vďaka vzájomnej spolupráci medzi účastníkmi (prinieslo to do "sveta" hodín informatiky nové svetlo a skúsenosti) a obohacujúci vďaka novým poznatkom, vzájomnej spolupráci a rozvoju rôznych kreatívnych nápadov.

          Eliška, II. A: "Pre mňa bol tento projekt celkom zaujímavý lebo sme sa dozvedeli a videli ako pracujú a učia sa žiaci aj z iných kútov sveta. Dozvedela a naučila som sa niečo z nových oblastí ktoré som predtým nepoznala."

          Barborka, II. B: "Naučili sme sa robiť v korytnačkách, komunikovať s rovesníkmi z cudzej krajiny."

          Eliška, II. A: "Projekt eTwinnig bol oživením, lebo toto na bežných hodinách nerobíme, ale videli sme tiež, ako to vyzerá na škole v zahraničí. Užitočný bol v tom, že sme si vymieňali zručnosti a vymýšľali zadania. "

          Ďakujem svojim študentom za aktívnu spoluprácu na Hodine s Pythonom. A tiež svojmu francúzskemu kolegovi Jean-Noël Pédeutourovi za realizáciu tohto, pre mňa originálneho projektu.

          Jana Pekárová

      • Roots & Shoots
        • Roots & Shoots

          V rámci nášho projektu Roots & Shoots sa hlásime s prvými zrealizovanými úlohami. Dovoľte nám podeliť sa s vami s našou doterajšou činnosťou.
          V priebehu niekoľkých týždňov sme intenzívne pracovali a z našej vytvorenej skupiny žiakov sa postupne vyformoval výborne fungujúci tím. Na základe zrealizovanej ankety v okolí školy sme si zvolili aj ústrednú tému nášho projektu: Úbytok vtáctva v mestách.
          Aktuálne pracujeme na tom, čo by sme chceli dosiahnuť a stanovujeme si čiastkové ciele. Jedným z našich zámerov je zlepšiť podmienky pre vtáky hniezdiace v areáli a okolí našej školy. Preto sa chceme obrátiť aj na vás, milí spolužiaci! Pomôcť nám môžete veľmi jednoducho – zapojením sa do práve vyhlásenej súťaže: Súťaž o najkrajšiu vtáčiu búdku. Záujemcovia o účasť v súťaži môžu priniesť svoj výtvor do 28. januára (Mgr. Lucii Bronerskej, Mgr. Daniele Kontríkovej). Naši pomocníci budú sladko odmenení!

        • Roots & Shoots na našom Gymnáziu

          Tak a sme tu! Dovoľte nám predstaviť sa - sme skupina mladých ľudí, ktorá sa rozhodla zapojiť do medzinárodného projektu Roots & Shoots.
          O čo nám vlastne ide? Hlavnou podstatou celého projektu je podnecovať záujem mladých ľudí o  problémy svojho okolia. Presne o toto máme záujem! Chceli by sme niečo v našom okolí zmeniť k lepšiemu. Náš tím čaká veľa práce a výziev, ale dúfame, že výsledok bude stáť za to. O našom projekte, úlohách a zámeroch vás budeme pravidelne informovať - držte nám palce!
          Vás školský tím Roots & Shoots 😊

      • iBobor nielen v našej škole
        • iBobor nielen v našej škole

          V tomto mesiaci sa uskutočnila celoslovenská online súťaž iBobor, súťaž so zameraním na informatické koncepty a  riešenie problémov pomocou počítačových programov. Po prvýkrát prebehla priamo cez platformu Edupage. Dovedna v nej súťažilo 102 813 súťažiacich, v stredoškolských kategóriách 10 500 prvákov a druhákov a 5 516 tretiakov a štvrtákov.
          Našu školu reprezentovalo 64 súťažiacich a úspešnými riešiteľmi sa stala polovica z nich.

          V kategórii Junior si najlepšie počínali:
          Stanislav Barčák z II. B, ktorý sa celkovo umiestnil na 42. - 67. mieste a predbehol 99,36 % ostatných súťažiacich,
          Matej Mečár z II. B, ktorý s umiestnením na 72. - 93. mieste predbehol 99,11 % súťažiacich
          a Tamara Balvín z I. B a Ján Kováč z II. B, ktorí sa s rovnakým bodovým ziskom umiestnili na 420. - 456. mieste a predbehli 95,66 % súťažiacich.

          V kategórii Senior dosiahli najlepšie výsledky:
          Martin Tarhaj zo IV. B s celkovým umiestnením na 38. - 54. miestom, ktorý prekonal 99,02 % súťažiacich,
          Nikola Verbová zo IV. B s celkovým umiestnením na 108. - 135. mieste, ktorá prekonala 97,55 % súťažiacich,
          a Matej Halama zo IV. A s celkovým umiestnením na 187. - 239. mieste a bodovým ziskom lepším ako 95,67 % súťažiacich.

          Blahoželáme aj ostatným úspešným riešiteľom našej školy.
          Ďakujeme všetkým zúčastneným za ich odvahu a otvorenosť pre získanie nových skúseností.
          Jana Pekárová

        • Who is the Best in English?

          26. 11. 2021 sa rozhodlo, kto je najlepší angličtinár na škole. Štrnásti študenti, ktorí sa zapojili do medzinárodnej súťaže Best in English, zistili svoju úroveň používania anglického jazyka v oblasti čítania s porozumením, počúvania a používanie jazyka v praxi. Okrem nich súťažilo ďalších približne 15 000 študentov z 20 krajín na svete. Najlepšou zo všetkých na našej škole je Alica Seidlová zo IV.B.
          Výsledková listina:

          1. miesto Alica Seidlová IV.B (114 bodov)
          2. miesto Samuel Černák IV.B (110,5 bodov)
          3. miesto Laura Moravčíková IV. A (109, 5 bodov)

          Všetkým zúčastneným ďakujeme a uvidíme, aké dosiahneme hodnotenie v rámci škôl, keďže do súťaže sa zapojilo približne 600 škôl z rôznych krajín.
          Mgr. Jana Machynová

        • Juvenes Translatores (mladí prekladatelia)

          25. 11. 2021 sa naša škola zapojila do národného kola Juvenes Translatores, v ktorom súťažili mladí prekladatelia z celého Slovenska. Z našej školy sa súťaže v preklade z anglického do slovenského jazyka zúčastnili traja študenti zo IV. B - Alica Seidlová, Matej Šanta a Samuel Černák.
          Ich preklady bude posudzovať komisia zložená zo zástupcov slovenského odboru Generálneho riaditeľstva pre preklad. Pätnásť najlepších prekladateľov z celého Slovenska bude mať možnosť zúčastniť sa na Juvenes Translatores Academy, ktorú zorganizuje kancelária Generálneho riaditeľstva pre preklad v marci 2022.
          Držíme im palce.
          Mgr. Jana Machynová

        • ZENIT alebo k horizontom programovania

          Dňa 25. novembra sa online uskutočnilo krajské kolo celoslovenskej súťaže ZENIT v programovaní. Našu školu vynikajúcim spôsobom reprezentovali traja žiaci: Maximilián Maliar a Branislav Blažek zo IV. B a Karol Kostelanský z III. C. Naši žiaci dosiahli výborné umiestnenia: Max sa stal víťazom krajského kola, Braňo sa umiestnil na skvelom 3. mieste a Karol, ktorý sa súťaže zúčastnil prvýkrát, skončil na 9. mieste z 25 súťažiacich Žilinského samosprávneho kraja. Ďakujeme našej programátorskej reprezentácii za tieto výsledky.
          Jana Pekárová

      • Záložka do knihy spája slovenské školy
        • Záložka do knihy spája slovenské školy

          V mesiaci október sa 49 žiakov našej školy zapojilo do 10.ročníka celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenská školy, ktorý vyhlásila Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave. Tohtoročnou témou sme si pripomenuli  100. výročie úmrtia P. O. Hviezdoslava a 70. výročie úmrtia B. S. Timravy.

          Naši žiaci tak vyrobili záložky ľubovoľnou technikou, rozmanitých tvarov a rôznych veľkostí. Partnerskou školou sa v tomto školskom roku stalo Gymnázium vo Vrábľoch, s ktorým sme si záložky navzájom vymenili.

      • Návšteva múzea židovskej kultúry
        • Návšteva múzea židovskej kultúry

          Dňa 18. 11. 2021 sa žiaci spoločensko-vedného seminára 4. ročníka zúčastnili prehliadky Múzea židovskej kultúry, ktoré sa nachádza v budove malej ortodoxnej synagógy na ulici Daniela Dlabača v Žiline. Výstavná sieň je od samotnej modlitebne tajuplne oddelená drevenou mrežou, cez ktorú môže návštevník vidieť modlitebňu ako židovské ženy v minulosti. V ženskej časti je inštalovaná bohatá expozícia judaík. V samotnej modlitebni sme si vypočuli prednášku pani Ševčíkovej, vďaka ktorej sme získali povedomie o histórii, tradíciách a spôsobe života židov aj kresťanov v našom okolí.


          Ďakujeme za pútavé príbehy a ochotu odpovedať na všetky naše zvedavé otázky.

      • Festival vedy a techniky AMAVET 2021
        • Festival vedy a techniky AMAVET 2021

          Dňa 9. novembra 2021 sa v Bratislave konala celoštátna prehliadka Festivalu vedy
          a techniky AMAVET 2021. Na celoštátne kolo sa z krajského kola kvalifikoval žiak našej
          školy Tomáš Gaňa z I.B. Tomáš prezentoval výsledky svojej práce zhrnuté v projekte
          s názvom Satelitná navigácia do ruky. Ide vlastne o GPS modul ako prijímač pripojený na
          RPI PI Zero s Linuxovým systémom a s pripojeným displejom, barometrom a klávesnicou.
          Tomáš okrem toho vyriešil napájanie modulu, nakreslil a vytlačil 3D krabičku, aby bolo
          možné zariadenie naozaj uchopiť do ruky. K tomu všetkému napísal program na zber a
          spracovanie dát z prijímača, ich ukladanie na SD kartu, ovládanie z klávesnice ako aj
          zobrazovanie rôznych údajov na displeji.
          Tomáš súťažil v kategórii Mechanika a elektrina. Za jeho projekt mu Asociácia pre mládež,
          vedu a techniku udelila špeciálnu cenu odbornej hodnotiacej komisie.
          Tomášovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších tvorivých nápadov spojených
          s radosťou z bádania a objavovania nových možností vo svete vedy a techniky. (LK)

      • 17. november očami našich prvákov
        • 17. november očami našich prvákov

          17. november očami našich prvákov sa stal motívom pre tímovú spoluprácu žiakov I.B triedy. Pripomenutie si udalostí z obdobia pred 17. novembrom 1989 a jeho dôsledkami na zmenu našej spoločnosti bolo spracované do prednášky spojenej s riešením krížovky viazanej k obdobiu 17. novembra 1989. Tešíme sa, že mladí ľudia majú záujem o históriu našej krajiny a vedia, že ľudské práva sú hodnotou, ktorá je nenahraditeľná a nevyhnutná k spokojnému životu.

          Renáta Saganová

        • Olympiáda v anglickom jazyku

          Dňa 11. 11. 2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku v troch kategóriách. V prvej kategórii, prvý a druhý ročník, 2A,  súťažilo 23 žiakov, v druhej kategórii, 2B, 26 žiakov, v 3. kategórii, anglofónni, jedna žiačka.
          Výsledková listina:
           

          Kategória 2A

          1.  miesto: Jonáš Urbaník, II. C
          2.  miesto: Tatiana Maňaková, II. C
          3.  miesto: Adam Meňhart, II. B

          Kategória 2B

          1. miesto: Alica Seidllová, IV. B
          2. miesto Tamara Ľorková, III. A
          3.  miesto: Samuel Černák, IV. B

          Víťazi oboch kategórií postupujú do krajského kola. Srdečne gratulujeme a ďakujeme všetkým zúčastneným J!

      • Trenčiansky robotický deň 2021
        • Trenčiansky robotický deň 2021

          V dňoch 3. – 4. novembra 2021 sa v Trenčíne na výstavisku Expo Center konal 15. ročník celoslovenskej súťaže Trenčiansky robotický deň 2021. V kategórii Follower hard >16 predstavil žiak našej školy Tomáš Gaňa z I.B svojho robota Tank V3. Išlo o vylepšenú verziu Tomášovho staršieho autonómneho robota, ktorý prešiel určenú dráhu nie na základe senzorov nastavených na úrovne farieb, ako to dokázal jeho starší kolega, ale tento robot určenú dráhu prešiel na základe snímkov z kamery spracovaných v reálnom čase, navyše za čas podstatne kratší ako druhý či tretí úspešný robot. Keďže nikto z ostatných súťažiacich sa k takémuto vylepšeniu nedopracoval, stal som Tomáš víťazom uvedenej kategórie, aj napriek tomu, že na základe svojho veku mohol súťažiť v kategórii nižšej.

          Tomáš sa zúčastnil aj krajskej prehliadky AMAVET, z ktorej postúpil so svojím GPS prijímačom s barometrom, ktorý zobrazeje aj prejdenú trasu na openstreet mape, na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční v novembri v Bratislave.

          Tomášovi srdečne blahoželáme a držíme mu palce v celoštátnom kole AMAVETu. (LK)

      • Náboj FKS 2021
        • Náboj FKS 2021

          V piatok 5. novembra 2021 sa konal 24. ročník medzinárodnej súťaže päťčlenných družstiev v riešení fyzikálnych úloh Náboj FKS 2021. Okrem slovenských škôl súťažili aj zástupcovia stredných škôl z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Ruska a Iránu. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách – Junior a Senior. Celkovo sa do súťaže zapojilo 353 päťčlenných družstiev. Kvôli aktuálnej pandemickej situácii prebehla súťaž online formou.

          Naša škola mala zastúpenie iba v juniorskej kategórii. Farby GVO hájilo družstvo v zložení Stanislav Barčák, Peter Czimmermann, Šimon Devera, Zuzana GintnerováMarko Vríčan (všetci z II.B). Družstvo dosiahlo skvelý výsledok, keď obsadilo v rámci SR vo svojej kategórii 6. miesto a v celkovom zmiešanom medzinárodnom poradí (všetky družstvá bez rozdielu kategórie a národnosti) 96. miesto. Za 2 hodiny sa im podarilo vyriešiť 18 úloh. Je to jedno z najlepších umiestnení našej školy na tejto súťaži.

          Všetkým účastníkom srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších súťažiach. (LK)