• Vo výškach… alebo festival Vysoké hory 2024

          Hovorí sa, že na veci sa najlepšie pozerá s nadhľadom. Aj keď to väčšina ľudí myslí iba pomyselne, naše pani učiteľky to vzali doslova a umožnili nám pozrieť sa na svet z vtáčej perspektívy. Vzali nás na projekt, ktorý má za úlohu ukázať krásy nášho sveta, ktoré sú v takých výškach, že aj keď to vyzerá nemožné, skupina profesionálnych horolezcov dokázala opak. Videli sme rekordné zdolanie nemožného alebo poučný výklad o ceste na Matku hôr. Tento nádherný projekt sme mohli nielen pozerať natočený v krátkych videách, ale aj počuť ho prerozprávaný v úžasných zážitkoch týchto talentovaných ľudí, ktorí doslova vedia, čo znamená mať hlavu v oblakoch. Oni si hovoria umelci, iní ich nazývajú blázni a my, my ich voláme horolezci.

        • Originálne práce našich nádejných vedcov sa presadili v okresnom kole SOČ

          V pondelok 4. marca sa na Gymnáziu Hlinská odohral ďalší ročník okresného kola Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ). Práce žiakov našej školy zahŕňali rôznorodé vedné disciplíny, tentokrát najmä z oblasti prírodných vied.

          Ako celá súťaž prebiehala?

          Vo februári prebehlo školské kolo súťaže. V ňom Peter Czimmermann zo IV. B zvíťazil v odbore Matematika, fyzika, chemické experimenty rovnako úspešne prezentovali Matúš Vojtek a Jaroslav Odrobiňák z III. D, v odbore Zdravotníctvo a farmakológia  skvele obhájili svoje práce Alexandra Žideková zo IV. B a Dominika Gonščáková z III. C.

          Začiatkom marca súťaž pokračovala okresným kolom. V ňom naši žiaci opäť kvalitne prezentovali svoj vlastný výskum. Zo súťaže si viacerí z nich odniesli skvelé umiestnenia: Peter sa umiestnil v odbore Matematika, fyzika na 1. mieste, Alexandra na 2. mieste v odbore Zdravotníctvo a farmakológia a Matúš s Jaroslavom tiež postupujú z 2. miesta na krajské kolo súťaže. Za svedomitú prípravu vyzdvihujem tiež našu reprezentantku Dominiku Gonščákovú, ktorá popri SOČ riešila i osvetu v oblasti starostlivosti o chrbticu priamo v rámci našej školy.

          Každý zo súťažiacich podnikol viacmesačný prieskum jestvujúcich literárnych prameňov, stranovil si vlastné výskumné otázky a ciele a následne hľadal na ne odpovede rôznymi vedeckými metódami - rôznorodými i opakovanými pokusmi, dotazníkom, odvodením nových vzťahov z jestvujúcej teórie. SOČ na GVOZE otvorila nové témy a vari i priestor pre ďalšie bádanie budúcich generácií žiakov. Vytrvalej snahe našich mladých výskumníkov budeme ďalej fandiť na krajskom kole súťaže.

          Týmto tiež ďakujem našej školskej odbornej komisii - pani Bronerskej a pani Valušiakovej - za výbornú spoluprácu pri realizácii školského kola SOČ.

          Jana Pekárová

        • Vedecké dielne – Onkológia 2024

          Dňa 14. 2. 2024 sa žiakom III. a IV. ročníkov, zaujímajúcich sa o biológiu, naskytla príležitosť na stretnutie, besedu či prednášku organizovanú vedkyňami zo Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Na úvod žiakov oboznámili s témami ich výskumov a priblížili im náplň ich práce. Neskôr sa žiaci dozvedeli množstvo zaujímavých, no miestami možno aj znepokojujúcich informácií o rakovine a rôznych spôsoboch jej liečby, mikrovlnnom žiarení a v neposlednom rade aj o rádiosenzitivite pacientov. Žiakov najväčšmi zaujala téma mikrovlnného žiarenia, zrejme z toho dôvodu, že s mikrovlnným žiarením sa každý jeden z nás stretáva dennodenne, a to prostredníctvom mobilných telefónov, bezdrôtových bluetooth zariadení a, samozrejme, RTG zariadení a, ľudovo povedané, "mikrovlniek".
          Na záver ďakujeme za obohacujúcu prednášku, ktorá nám priniesla odpovede na množstvo otázok a poskytla nový pohľad na túto tematiku.

        • MO v basketbale

          V piatok 16. 2. 2024 sa 10-členný tím basketbalistov našej školy zúčastnil okresného kola v basketbale žiakov SŠ, ktoré sa konalo v priestoroch SŠŠ Rosinská. Losovaním bolo jedenásť tímov z okresu rozdelených do troch skupín. Naši žiaci v skupine C, kde boli štyri tímy, obsadili 2. miesto. Prehrali len jeden zápas s neskoršími víťazmi celého turnaja, žiakmi Gymnázia sv. Františka. Náš tím tak obsadil celkovo 4. - 6. miesto a hrali v ňom:

          I.D - T. Janík, B. Zuzík
          II.D - F. Galovič, A. Samuheľ, F. Samuhel, T. Moťovský, T. Martinček, K. Mišúth
          IV.A - M. Hriník, S. Slivoň

          Ďakujeme veľmi pekne za reprezentáciu našej školy.

        • Školské kolo geografickej olympiády

          Dňa 16.02.2024 sa konalo školské kolo Geografickej olympiády v kategórii Z.
          Do súťaže sa zapojilo 23 žiakov, ktorí dosiahli výborné výsledky.

          Štyria najlepší riešitelia postupujú do krajského kola.

          1. miesto: Matúš Vojtek (III.D)
          2. miesto: Max Fraštia (II.C)
          3. miesto: Jakub Slyško (II.C)
          4. miesto: Jonáš Urbaník (IV.C)

          Gratulujeme a držíme palce na krajskom kole.

        • Ochutnávka španielskych tapas

          Dňa 9.2.2024 si španielska časť triedy II.B spríjemnila poslednú piatkovú hodinu malou akciou v reštaurácii Spago, kde mali možnosť ochutnať niečo zo španielskej kuchyne, a to rôzne druhy tapas, ako patatas bravas, chorizo, calamares fritos, croquetas a mnoho iných o ktorých sa učili na hodinách španielčiny. Každé jedlo bolo výborne pripravené a plné chutí. Okrem skvelého jedla sa žiaci taktiež veľmi dobre zabavili a otužili kolektív. Bolo fantastické spoznať aj takúto inú stránku vyučovania.

        • Krajské kolo Olympiády v španielskom jazyku

          Dňa 12.2.2024 sa konalo krajské kolo Olympiády v španielskom jazyku. Našu školu reprezentovali 4 žiaci, ktorí dosiahli výborné výsledky.
          V kategórii A vyhrala Anna Ondrášová (II.B), ktorá postupuje do celoštátneho kola. Lenka Zuzčáková (II.C) obsadila 2. miesto.
          V kategórii B sa Zuzana Cingelová (III.C) umiestnila na 2. mieste a Dominik Otáhal (III.B) na 4. mieste.

          Všetkým gratulujeme a Anne držíme palce na celoštátnom kole.

        • Biologická olympiáda

          Dňa 2.2.2024 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády - kategória A. V projektovej časti zvíťazila Alexandra Žideková (IV.A). V teoreticko-praktickej časti zvíťazila žiačka z III.B, 2. miesto obsadila Tamara Maleková (III.D), 3. miesto Dominik Kišša (III.C). Gratulujeme a držíme palce v krajskom kole!

        • Olympiáda v biológii

          Dňa 30.1.2024 sa konalo školské kolo Olympiády z biológie (kategória B). Na prvých troch miestach sa nám umiestnili nasledujúci žiaci:

          1. miesto: Nikola Ondrúšková (I.A)
          2. miesto: Adam Capko (II.C)
          3. miesto: Sandra Sklenařová (I.D)

          Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme a Nikole a Adamovi držíme palce na okresnom kole :)

          Lucia Bronerská, Daniela Kontríková

        • Chemická olympiáda kat. A

          V dňoch 24. - 25. 1. 2024 sa uskutočnilo krajské kolo Chemickej olympiády v kategórii A v priestoroch Gymnázia Viliama Paulinyho -Tótha v Martine. Našu školu reprezentoval Tomáš Mravec z III.A. Súťažiaci mali v prvý deň olympiády praktickú časť, počas ktorej pracovali v laboratóriu niekoľko hodín na experimentoch a úlohách z analytickej a organickej chémie. Druhý deň ich čakali komplikované teoretické úlohy z anorganickej a analytickej chémie, fyzikálnej chémie, organickej chémie a nakoniec z biochémie. Tomáš obsadil v tejto najnáročnejšej kategórii olympiády 6. miesto.

          Srdečne blahoželáme a ďakujeme za jeho poctivú prípravu.

        • Medzigeneračný šachový turnaj ŽSK

          Bolo by veľkou škodou nespomenúť skvelý úspech nášho šachistu. Hoci s oneskorením, o to srdečnejšie by sme radi zablahoželali a poďakovali za skvelú reprezentáciu našej školy Martinovi Klimekovi z III.D a Vladimírovi Portašíkovi z I.A.
          Dňa 21. 11. 2023 sa konal Medzigeneračný šachový turnaj ŽSK medzi žiakmi stredných škôl a seniormi z Centier (a Domov) sociálnych služieb zo Žilinského kraja. Zúčastnilo sa ho 81 šachistov, ktorí hrali 7 kôl šachových partií.V kategórií junior sa na 1. mieste umiestnil Martin Klimek - III.D.

          Srdečne blahoželáme a ďakujeme :)

        • Modrotlač v labákoch STU v BA

          V utorok 30. 1. 2024 vycestovalo zo Žiliny 12 vybraných chemických zanietencov z ôsmych tried našej školy do Bratislavy.
          V laboratóriách katedry anorganickej chémie Slovenskej technickej univerzity boli pre nich pripravené pomôcky na prípravu trihydrátu tris (oxaláto) železitanu sodného. Po minuloročných modrých “chlpatých” kryštáloch tentokrát pripravili zelené kryštály, ktoré boli citlivé na svetlo. Pokračovali úlohami skúmajúcimi fotocitlivosť vzniknutých kryštálov. Na konci laboratórnych cvičení držali v ruke vlastnoručne vyrobený obrázok podobný výzorom i prípravou modrotlači.
          Okrem obrázku si domov odniesli aj zážitky z práce vo vynikajúco vybavenom chemickom laboratóriu. 

        • Holokaust na Slovensku

          Dňa 24.1.2024 sa žiaci II.B triedy mali možnosť zúčastniť prednášky pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.
          O tejto téme prednášal pán Mgr. Pavol Makyna, PhD. z Ústavu  pamäti národa, ktorý je tiež vysokoškolským učiteľom.
          Prednáška bola zameraná na komplexné zhodnotenie procesu holokaustu na Slovensku v európskom kontexte s dôrazom na obdobie rokov 1938 - 1945. Dozvedeli sme sa, že jeho súčasťou boli politici zodpovední za perzekúcie, spravodliví medzi národmi – občania Slovenska, ktorí bez nároku na odmenu pomáhali prenasledovaným, ale aj legislatíva vrcholiaca tzv. Židovským kódexom a deportáciami.

          Pánovi Makynovi ďakujeme za komplexnú informáciu o tomto historickom období.

        • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          Dňa 17. 1. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, našu školu úspešne  reprezentovali v troch kategóriách nasledujúci žiaci: 

          Kategória 2C2 Tamara Balvín III.B - získala prvé miesto a postup
          Kategória 2A  Tomáš Šoška I.C - získal druhé miesto

          Tamara postupuje do krajského kola. Srdečne všetkým zúčastneným gratulujeme a držíme im palce :)

          Lucia Bronerská, Miroslava Obročníková

        • Otvor oči

          Keď je vaša triedna učiteľkou biológie, nie je také ľahké kašlať na životné prostredie. Keďže to svedomie nás hrýzlo naozaj, s pani profesorkou Knutelskou sme sa rozhodli spustiť pomerne zaujímavý projekt. Naša planéta na tom už bohužiaľ nie je tak ako kedysi a, či už ako výhovorku použijeme ,,to urobili generácie pred nami’’, či radšej: ,,ja nedokážem ovplyvniť množstvo plastu’’, stále je to fakt a čím viac pred ním zatvárame oči, tým viac sa stáva očividným. Aby sme vám zobrali tieto výhovorky, vytvorili sme projekt, ktorý vám s trochou ochoty pomôže otvoriť oči. Viete, koľko odpadu dokážete ušetriť, pokiaľ nebudete používať sáčok ale radšej viac použiteľný box, alebo keď si miesto nového pera kúpite tuhu? Ak je odpoveď nie, ponúkame Vám možnosť pomôcť nielen mne, či biológom, ale aj sebe. K tomu ti pomôžu zaujímavé QR kódy a nástenky po celej škole. Tak poď a zisti, ako jednoducho dokážeš zlepšiť naše okolie.

        • PIŠQWORKY

          Aj tento rok - 7. 11. 2023 - našu školu reprezentovala dvadsiatka žiakov v československej súťaži 5-členných tímov - pIšQworky. Obchodná akadémia T. Akvinského hostila okresné kolo súťaže a zúčastnilo sa na ňom celkovo 22 tímov. Naše tri tímy postúpili do play-off a dva z nich si po remíze vo finále namiesto duelu vybrali hod kockou, ktorý rozhodol o víťazoch. Oba tímy postúpili do krajského kola turnaja.
          V celkovom poradí obsadili naši žiaci:
          1. miesto
          tím zo IV.B s názvom: Chrumkavé černošky
          P. Czimmermann, S. Neslušan, S. Barčák, N. Nagyová, Š. Devera
          2. miesto
          tím z III.B s názvom: Krýdžoví fradžeri
          M. Pintrava, M. Beňo, F. Knapec, M. Kaprál, A. Vyletel
          8. miesto
          tím z II.D s názvom: I.D.K
          A. Samuheľ, F. Samuhel, K. Mišúth, T. Martinček, F. Galovič
          9. - 22. miesto
          tím z II.B s názvom: Ugrofínsky žalospev
          M. Kerhat, Š. Žentek, L. Kubek, P. Treskoň, M. Mažgút

          Krajské kolo pIšQworiek sa uskutočnilo 24. 11. 2023 v CVČ Žilina a po odhlásení sa nášho tímu - Chrumkavé černošky - sa do súpisky zmestil tím I.D.K. Celkovo 12 zúčastnených tímov Žilinského kraja bojovalo v dvoch skupinách o postup do play-off. Po piatom kole boli šance vyrovnané a postúpiť mohol ktokoľvek. Našim dvom tímom chýbalo v posledných sekundách “šťastíčko” a turnaj pre nich v tomto bode skončil.
          V celkovom poradí obsadili naši žiaci:
          5.- 6. miesto
          tím z III.B s názvom: Krýdžoví fradžeri
          D. Strempek, M. Beňo, F. Knapec, A. Sakala, A. Vyletel
          5. - 6. miesto
          tím z II.D s názvom: I.D.K
          A. Samuheľ, F. Samuhel, K. Mišúth, T. Martinček, F. Galovič

          Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

        • Matematická olympiáda

          Dňa 12.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo matematickej olympiády, kategória A
          Zúčastnilo sa 7 žiakov, všetci boli úspešní:
          Na prvom mieste sa umiestnili T. Gaňa (III.B), M. Pintrava (III.B), P. Czimmermann (IV.B)
          Na druhom mieste boli T. Balvín (III.B), A. Vyletel (III.B), S. Kubjatko (III.B)
          Tretie miesto obsadil S. Barčák (IV.B)

          Blahoželáme všetkým a držíme palce na krajské kolo