• Chemická olympiáda kat. A

          V dňoch 24. - 25. 1. 2024 sa uskutočnilo krajské kolo Chemickej olympiády v kategórii A v priestoroch Gymnázia Viliama Paulinyho -Tótha v Martine. Našu školu reprezentoval Tomáš Mravec z III.A. Súťažiaci mali v prvý deň olympiády praktickú časť, počas ktorej pracovali v laboratóriu niekoľko hodín na experimentoch a úlohách z analytickej a organickej chémie. Druhý deň ich čakali komplikované teoretické úlohy z anorganickej a analytickej chémie, fyzikálnej chémie, organickej chémie a nakoniec z biochémie. Tomáš obsadil v tejto najnáročnejšej kategórii olympiády 6. miesto.

          Srdečne blahoželáme a ďakujeme za jeho poctivú prípravu.

        • Medzigeneračný šachový turnaj ŽSK

          Bolo by veľkou škodou nespomenúť skvelý úspech nášho šachistu. Hoci s oneskorením, o to srdečnejšie by sme radi zablahoželali a poďakovali za skvelú reprezentáciu našej školy Martinovi Klimekovi z III.D a Vladimírovi Portašíkovi z I.A.
          Dňa 21. 11. 2023 sa konal Medzigeneračný šachový turnaj ŽSK medzi žiakmi stredných škôl a seniormi z Centier (a Domov) sociálnych služieb zo Žilinského kraja. Zúčastnilo sa ho 81 šachistov, ktorí hrali 7 kôl šachových partií.V kategórií junior sa na 1. mieste umiestnil Martin Klimek - III.D.

          Srdečne blahoželáme a ďakujeme :)

        • Modrotlač v labákoch STU v BA

          V utorok 30. 1. 2024 vycestovalo zo Žiliny 12 vybraných chemických zanietencov z ôsmych tried našej školy do Bratislavy.
          V laboratóriách katedry anorganickej chémie Slovenskej technickej univerzity boli pre nich pripravené pomôcky na prípravu trihydrátu tris (oxaláto) železitanu sodného. Po minuloročných modrých “chlpatých” kryštáloch tentokrát pripravili zelené kryštály, ktoré boli citlivé na svetlo. Pokračovali úlohami skúmajúcimi fotocitlivosť vzniknutých kryštálov. Na konci laboratórnych cvičení držali v ruke vlastnoručne vyrobený obrázok podobný výzorom i prípravou modrotlači.
          Okrem obrázku si domov odniesli aj zážitky z práce vo vynikajúco vybavenom chemickom laboratóriu. 

        • Holokaust na Slovensku

          Dňa 24.1.2024 sa žiaci II.B triedy mali možnosť zúčastniť prednášky pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.
          O tejto téme prednášal pán Mgr. Pavol Makyna, PhD. z Ústavu  pamäti národa, ktorý je tiež vysokoškolským učiteľom.
          Prednáška bola zameraná na komplexné zhodnotenie procesu holokaustu na Slovensku v európskom kontexte s dôrazom na obdobie rokov 1938 - 1945. Dozvedeli sme sa, že jeho súčasťou boli politici zodpovední za perzekúcie, spravodliví medzi národmi – občania Slovenska, ktorí bez nároku na odmenu pomáhali prenasledovaným, ale aj legislatíva vrcholiaca tzv. Židovským kódexom a deportáciami.

          Pánovi Makynovi ďakujeme za komplexnú informáciu o tomto historickom období.

        • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          Dňa 17. 1. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, našu školu úspešne  reprezentovali v troch kategóriách nasledujúci žiaci: 

          Kategória 2C2 Tamara Balvín III.B - získala prvé miesto a postup
          Kategória 2A  Tomáš Šoška I.C - získal druhé miesto

          Tamara postupuje do krajského kola. Srdečne všetkým zúčastneným gratulujeme a držíme im palce :)

          Lucia Bronerská, Miroslava Obročníková

        • Otvor oči

          Keď je vaša triedna učiteľkou biológie, nie je také ľahké kašlať na životné prostredie. Keďže to svedomie nás hrýzlo naozaj, s pani profesorkou Knutelskou sme sa rozhodli spustiť pomerne zaujímavý projekt. Naša planéta na tom už bohužiaľ nie je tak ako kedysi a, či už ako výhovorku použijeme ,,to urobili generácie pred nami’’, či radšej: ,,ja nedokážem ovplyvniť množstvo plastu’’, stále je to fakt a čím viac pred ním zatvárame oči, tým viac sa stáva očividným. Aby sme vám zobrali tieto výhovorky, vytvorili sme projekt, ktorý vám s trochou ochoty pomôže otvoriť oči. Viete, koľko odpadu dokážete ušetriť, pokiaľ nebudete používať sáčok ale radšej viac použiteľný box, alebo keď si miesto nového pera kúpite tuhu? Ak je odpoveď nie, ponúkame Vám možnosť pomôcť nielen mne, či biológom, ale aj sebe. K tomu ti pomôžu zaujímavé QR kódy a nástenky po celej škole. Tak poď a zisti, ako jednoducho dokážeš zlepšiť naše okolie.

        • PIŠQWORKY

          Aj tento rok - 7. 11. 2023 - našu školu reprezentovala dvadsiatka žiakov v československej súťaži 5-členných tímov - pIšQworky. Obchodná akadémia T. Akvinského hostila okresné kolo súťaže a zúčastnilo sa na ňom celkovo 22 tímov. Naše tri tímy postúpili do play-off a dva z nich si po remíze vo finále namiesto duelu vybrali hod kockou, ktorý rozhodol o víťazoch. Oba tímy postúpili do krajského kola turnaja.
          V celkovom poradí obsadili naši žiaci:
          1. miesto
          tím zo IV.B s názvom: Chrumkavé černošky
          P. Czimmermann, S. Neslušan, S. Barčák, N. Nagyová, Š. Devera
          2. miesto
          tím z III.B s názvom: Krýdžoví fradžeri
          M. Pintrava, M. Beňo, F. Knapec, M. Kaprál, A. Vyletel
          8. miesto
          tím z II.D s názvom: I.D.K
          A. Samuheľ, F. Samuhel, K. Mišúth, T. Martinček, F. Galovič
          9. - 22. miesto
          tím z II.B s názvom: Ugrofínsky žalospev
          M. Kerhat, Š. Žentek, L. Kubek, P. Treskoň, M. Mažgút

          Krajské kolo pIšQworiek sa uskutočnilo 24. 11. 2023 v CVČ Žilina a po odhlásení sa nášho tímu - Chrumkavé černošky - sa do súpisky zmestil tím I.D.K. Celkovo 12 zúčastnených tímov Žilinského kraja bojovalo v dvoch skupinách o postup do play-off. Po piatom kole boli šance vyrovnané a postúpiť mohol ktokoľvek. Našim dvom tímom chýbalo v posledných sekundách “šťastíčko” a turnaj pre nich v tomto bode skončil.
          V celkovom poradí obsadili naši žiaci:
          5.- 6. miesto
          tím z III.B s názvom: Krýdžoví fradžeri
          D. Strempek, M. Beňo, F. Knapec, A. Sakala, A. Vyletel
          5. - 6. miesto
          tím z II.D s názvom: I.D.K
          A. Samuheľ, F. Samuhel, K. Mišúth, T. Martinček, F. Galovič

          Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

        • Matematická olympiáda

          Dňa 12.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo matematickej olympiády, kategória A
          Zúčastnilo sa 7 žiakov, všetci boli úspešní:
          Na prvom mieste sa umiestnili T. Gaňa (III.B), M. Pintrava (III.B), P. Czimmermann (IV.B)
          Na druhom mieste boli T. Balvín (III.B), A. Vyletel (III.B), S. Kubjatko (III.B)
          Tretie miesto obsadil S. Barčák (IV.B)

          Blahoželáme všetkým a držíme palce na krajské kolo

        • Olympiáda zo slovenského jazyka

          Dňa 14.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka. V dvoch kategóriách súťažilo 7 žiakov.
          Do krajského kola postupuje Soňa Filová z III.C. Gratulujeme a držíme palce!

          Výsledková listina:
          Kategória A

          1. Soňa Filová
          2. Ema Holúbková
          3. Sára Šimeková

          Kategória B

          1. Karolína Fapšová
          2. Eliška Pokorná
          3. Oliver Hollý

        • Exkurzia do Londýna

          V dňoch od 11. do 16. decembra sa žiaci IV.A, IV.C, III.D a II.D zúčastnili exkurzie, ktorá niesla názov Vianočný Londýn. Cesta autobusom bola síce zdĺhavá a vyčerpávajúca, no výsledok stál za to. Súčasťou exkurzie bola prehliadka Greenwichu, Tower Bridge, okrem iného aj centra Londýna. Nasledujúci deň sa konala návšteva Warner bros. štúdií, kde bolo možné vidieť autentické rekvizity z natáčania sérií filmov o Harrym Potterovi. Vo štrvtok žiaci zavítali za brány hradu Windsor a mali možnosť vidieť kúsok z histórie nielen kráľovskej rodiny, ale aj celej Británie. Na záver nemohli chýbať ani nákupy na preslávenej Oxford Street, kde si všetci užili posledné chvíle strávené v Londýne a opäť sa vrhli na namáhavu cestu domov. Celý týždeň sa niesol v atmosfére Vianoc a pohody a priniesol nezabudnuteľné zážitky.

        • Best in English

          Dňa 16. novembra sa konala medzinárodná súťaž Best in English, kde naši žiaci mohli zistiť svoju úroveň angličtiny. Ako škola sme obsadili krásne 164. miesto spomedzi 702 škôl z celého sveta a na Slovensku 25. miesto zo 104 škôl.
          Ako jednotlivci naši žiaci dosiahli tiež výborné výsledky, najlepší traja boli Jonáš Birner III.B (110 bodov), Adam Filo III.B (108 bodov) a Martin Malcho IV.C (106,5 bodov).|
          V špeciálnej kategórii súťažila aj Tamara Balvín z III.B, ktorá obsadila úžasné prvé miesto na svete.

          Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme k výborným výsledkom.

        • Opäť sa u nás oceňovalo v radoch učiteľov

          Dňa 7. decembra 2023 v Martine bola ocenená PhDr. Iveta Lieskovská Radou mládeže Žilinského kraja v kategórii TOP občan za Aktívne občianstvo a ľudskosť 2023.
          Pani Lieskovskú nominoval na ocenenie školský parlament za jej dlhoročnú prácu  koordinátorky parlamentu, ktorá stojí pri žiakoch tejto žiackej organizácie na škole. Neustále im pomáha rozvíjať sa, a tým prispieva aj k rozvoju školy. Spolu so školským parlamentom sa venujú organizovaniu mnohých akcií, medzi ktorými nechýba ani dobrovoľníctvo a charita. Vedie žiakov aj k záujmu o sledovanie reálnych požiadaviek a problémov žiakov na škole.
          Ako koordinátorka školského parlamentu v našom gymnáziu sa spolu s jeho členmi zaujímajú aj o dianie v Žilinskom kraji a zúčastňujú sa rôznych podujatí Rady mládeže Žilinského kraja.

          Pani Lieskovskej gratulujeme k tomuto krásnemu oceneniu.

        • Imatrikulácie 2023

          Dňa 16. 11. 2023 sme oficiálne privítali v našej GVOZA rodine tohtoročných prvákov. Druháci ”zamakali” a vo vyzdobenej telocvični začali program imatrikulácií vlastnými scénkami, tancom a hudobným vystúpením. Keď sa rozosmiala celá sála, “ľady boli prelomené”… Následne nás vo svojom programe žiaci I.A zobrali na módnu prehliadku do Francúzska a pripravili japonské sushi. Béčkari zahrali scénku “Ako išla indická krava do Maďarska”. Zo žiakov I.C sa na chvíľku stali talianski mafiáni a ako turisti zavítali v druhej scénke do Škótska. Žiaci I.D nás pozvali svojou scénkou do starovekého Grécka a vystúpenie prvákov ukončil ich havajský tanec.

          Druháci a zúčastnení učitelia mali možnosť hlasovať a spomedzi prváckych programov u nich najviac zabodovali a páčili sa scénky I.B a I.D. Patrí im uznanie za skvelé kostýmy, scenár a herecké výkony.

          V tímovej zručnosti a športových a vedomostných súťažiach, ktoré nasledovali po krátkej prestávke, si prvenstvo vybojovali žiaci I.D. Blahoželáme :) Veľkú bojovnosť však prejavili všetky tímy🥇 

          Ďakujeme prvákom za obetavosť a nasadenie počas imatrikulácií. Zároveň dúfame, že sme im pomohli vytvoriť príjemnú spomienku.

          Veľká vďaka patrí celému organizačnému tímu druhákov a tiež druhákom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zaslúžili o tvorbu, prípravu, výzdobu, nákupy, program, súťaže, moderovanie, zvuk, upratovanie,… Druháci, ste skvelí :)

        • Vyznamenanie pre nášho kolegu - Cena za pedagogiku Slovenskej fyzikálnej spoločnosti

          PaedDr. Ľubomír Konrád, PhD. sa zaslúžil o rozvoj fyzikálneho vzdelávania na Slovensku. Jeho zanietený prístup k vyučovaniu fyziky sa odráža v zvýšenej motivácii žiakov a vzbudeniu ich záujmu o rozličné fyzikálne súťaže. Podieľal sa na výchove viacerých špičkových absolventov gymnázia, ktorí získali významné ocenenia nanárodných a medzinárodných súťažiach.
          Jeho najvýznamnejšie zásluhy sú spojené s podporou talentovanej mládeže v celoslovenskom meradle a práci v oblasti Fyzikálnej olympiády, ktorej s intenzívne venuje od roku 1994 prostredníctvom prípravy súťažných úloh, organizácií regionálnych, krajských a celoštátnych kôl fyzikálnej olympiády ako aj prípravou a vedením reprezentačného družstva na Medzinárodnej fyzikálnej olympiády. Slovenské družstvo aj vďaka Ľubomírovi Konrádovi dosahuje na celosvetovej úrovni výborné výsledky.
          Medzinárodná fyzikálna olympiáda je súťažou jednotlivcov a získanie akejkoľvek medaily je úspech. O kvalite
          prípravy družstva svedčí fakt, že každý rok sú vybraní žiaci na popredných miestach a získavajú medaily
          Medzinárodnej fyzikálnej olympiády.
          V roku 2018 získal ocenenie víťaz Ceny Dionýza Ilkoviča pre stredoškolských učiteľov.

        • Ocenení žiaci

          Včera bolo v Sobášnom paláci v Bytči ocenených 41 zo 109 nominovaných výnimočných stredoškolákov z nášho kraja. Žilinský samospravný kraj odmenil aj našich dvoch talentovaných žiakov - Tomáša Gaňu a Tamaru Balvín z III. B.
          Tomáš sa dlhodobo úspešne zúčastňuje robotických, programátorských či matematických súťaží a v škole svojimi technickými znalosťami pravidelne pomáha pri rôznych akciách, napríklad pri vysielaní rozhlasovej rady školy.
          Tamara dosahuje skvelé výsledky v matematických súťažiach ako aj v súťažiach z anglického jazyka. Aktívne pracuje v školskom parlamente, reprezentovala ho nedávno v rámci medzinárodného Erasmus projektu VoyAGE.

        • Školské majstrovstvá SŠ v zrýchlenom šachu jednotlivcov

          Vo štvrtok 19. 10. 2023 reprezentovalo našu školu deväť žiakov na Majstrovstvách okresu v zrýchlenom šachu, ktoré sa uskutočnili v Centre voľného času v Žiline.

          V konkurencii bezmála šesťdesiatich šachistov obsadili naši žiaci:

          Martin Klimek - III.D - 1. miesto (postup do krajského kola),
          Marko Hriník - IV.A - 8. miesto,
          Šimon Devera - IV.B - 9. miesto,
          Stanislav Slivoň - IV.A - 15. miesto,
          Matúš Daniel Devera - I.B - 18. miesto,
          Vladimír Portašík - I.A - 23. miesto,
          Filip Szöke - I.D - 26. miesto,
          Alex Samuheľ - II.D - 43. miesto,
          Dávid Lučivnák - I.B - 49. miesto.

          Ďakujeme všetkým za skvelý výsledok.

          Nasledovali Školské majstrovstvá Žilinského kraja SŠ jednotlivcov v zrýchlenom šachu, ktoré sa konali vo štvrtok 30. 11. 2023 opäť v CVČ Žilina. Našu školu reprezentoval Martin Klimek z III.D a ako nasadená “osmička” si v tuhom boji vybojoval celkové 5. miesto. Srdečne blahoželáme a ďakujeme :)

        • POST BELLUM

          V októbri a novembri sa naši tretiaci zúčastnili workshopu POST BELLUM, venovanému historickej téme, ktorú je dôležité si pripomínať. Je ňou Druhá svetová vojna a jej následky na slovenský ľud. Žiaci sa prostredníctvom zaujímavých aktivít preniesli do minulého storočia a mohli si na vlastnej koži vyskúšať, že život bol vtedy skutočne tvrdý chlebík. Mimo zhodnotenia vtedajšej ekonomickej, politickej ako aj kultúrnej situácie im boli ponúknuté autentické príbehy pamätníkov, ktorí to všetko naozaj zažili. Taktiež mali možnosť sa sami na pamätníkov zahrať a strašné príbehy jednej z utláčaných menšín - Židov prerozprávať spolužiakom. Táto prednáška mládež obohatila nielen vedomostne, ale aj hodnotovo. Utvrdila nás, že doba, ktorá miliónom ľudí zničila životy a zanechala v nich nepríjemné spomienky, ktoré s nimi putujú dodnes, sa už nikdy nesmie opakovať. A preto aj takáto forma osvety a pripomienky pomáha dnešnej mladej generácii, žijúcej v blahobyte uvedomiť si rovnosť ľudí a neoceniteľný mier v našej krajine. Ďakujeme aj našej dejepisárke, že nám umožnila sa workshopu zúčastniť.