• Matematická olympiáda

          Dňa 12.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo matematickej olympiády, kategória A
          Zúčastnilo sa 7 žiakov, všetci boli úspešní:
          Na prvom mieste sa umiestnili T. Gaňa (III.B), M. Pintrava (III.B), P. Czimmermann (IV.B)
          Na druhom mieste boli T. Balvín (III.B), A. Vyletel (III.B), S. Kubjatko (III.B)
          Tretie miesto obsadil S. Barčák (IV.B)

          Blahoželáme všetkým a držíme palce na krajské kolo

        • Olympiáda zo slovenského jazyka

          Dňa 14.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka. V dvoch kategóriách súťažilo 7 žiakov.
          Do krajského kola postupuje Soňa Filová z III.C. Gratulujeme a držíme palce!

          Výsledková listina:
          Kategória A

          1. Soňa Filová
          2. Ema Holúbková
          3. Sára Šimeková

          Kategória B

          1. Karolína Fapšová
          2. Eliška Pokorná
          3. Oliver Hollý

        • Exkurzia do Londýna

          V dňoch od 11. do 16. decembra sa žiaci IV.A, IV.C, III.D a II.D zúčastnili exkurzie, ktorá niesla názov Vianočný Londýn. Cesta autobusom bola síce zdĺhavá a vyčerpávajúca, no výsledok stál za to. Súčasťou exkurzie bola prehliadka Greenwichu, Tower Bridge, okrem iného aj centra Londýna. Nasledujúci deň sa konala návšteva Warner bros. štúdií, kde bolo možné vidieť autentické rekvizity z natáčania sérií filmov o Harrym Potterovi. Vo štrvtok žiaci zavítali za brány hradu Windsor a mali možnosť vidieť kúsok z histórie nielen kráľovskej rodiny, ale aj celej Británie. Na záver nemohli chýbať ani nákupy na preslávenej Oxford Street, kde si všetci užili posledné chvíle strávené v Londýne a opäť sa vrhli na namáhavu cestu domov. Celý týždeň sa niesol v atmosfére Vianoc a pohody a priniesol nezabudnuteľné zážitky.

        • Best in English

          Dňa 16. novembra sa konala medzinárodná súťaž Best in English, kde naši žiaci mohli zistiť svoju úroveň angličtiny. Ako škola sme obsadili krásne 164. miesto spomedzi 702 škôl z celého sveta a na Slovensku 25. miesto zo 104 škôl.
          Ako jednotlivci naši žiaci dosiahli tiež výborné výsledky, najlepší traja boli Jonáš Birner III.B (110 bodov), Adam Filo III.B (108 bodov) a Martin Malcho IV.C (106,5 bodov).|
          V špeciálnej kategórii súťažila aj Tamara Balvín z III.B, ktorá obsadila úžasné prvé miesto na svete.

          Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme k výborným výsledkom.

        • Opäť sa u nás oceňovalo v radoch učiteľov

          Dňa 7. decembra 2023 v Martine bola ocenená PhDr. Iveta Lieskovská Radou mládeže Žilinského kraja v kategórii TOP občan za Aktívne občianstvo a ľudskosť 2023.
          Pani Lieskovskú nominoval na ocenenie školský parlament za jej dlhoročnú prácu  koordinátorky parlamentu, ktorá stojí pri žiakoch tejto žiackej organizácie na škole. Neustále im pomáha rozvíjať sa, a tým prispieva aj k rozvoju školy. Spolu so školským parlamentom sa venujú organizovaniu mnohých akcií, medzi ktorými nechýba ani dobrovoľníctvo a charita. Vedie žiakov aj k záujmu o sledovanie reálnych požiadaviek a problémov žiakov na škole.
          Ako koordinátorka školského parlamentu v našom gymnáziu sa spolu s jeho členmi zaujímajú aj o dianie v Žilinskom kraji a zúčastňujú sa rôznych podujatí Rady mládeže Žilinského kraja.

          Pani Lieskovskej gratulujeme k tomuto krásnemu oceneniu.

        • Imatrikulácie 2023

          Dňa 16. 11. 2023 sme oficiálne privítali v našej GVOZA rodine tohtoročných prvákov. Druháci ”zamakali” a vo vyzdobenej telocvični začali program imatrikulácií vlastnými scénkami, tancom a hudobným vystúpením. Keď sa rozosmiala celá sála, “ľady boli prelomené”… Následne nás vo svojom programe žiaci I.A zobrali na módnu prehliadku do Francúzska a pripravili japonské sushi. Béčkari zahrali scénku “Ako išla indická krava do Maďarska”. Zo žiakov I.C sa na chvíľku stali talianski mafiáni a ako turisti zavítali v druhej scénke do Škótska. Žiaci I.D nás pozvali svojou scénkou do starovekého Grécka a vystúpenie prvákov ukončil ich havajský tanec.

          Druháci a zúčastnení učitelia mali možnosť hlasovať a spomedzi prváckych programov u nich najviac zabodovali a páčili sa scénky I.B a I.D. Patrí im uznanie za skvelé kostýmy, scenár a herecké výkony.

          V tímovej zručnosti a športových a vedomostných súťažiach, ktoré nasledovali po krátkej prestávke, si prvenstvo vybojovali žiaci I.D. Blahoželáme :) Veľkú bojovnosť však prejavili všetky tímy🥇 

          Ďakujeme prvákom za obetavosť a nasadenie počas imatrikulácií. Zároveň dúfame, že sme im pomohli vytvoriť príjemnú spomienku.

          Veľká vďaka patrí celému organizačnému tímu druhákov a tiež druhákom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zaslúžili o tvorbu, prípravu, výzdobu, nákupy, program, súťaže, moderovanie, zvuk, upratovanie,… Druháci, ste skvelí :)

        • Vyznamenanie pre nášho kolegu - Cena za pedagogiku Slovenskej fyzikálnej spoločnosti

          PaedDr. Ľubomír Konrád, PhD. sa zaslúžil o rozvoj fyzikálneho vzdelávania na Slovensku. Jeho zanietený prístup k vyučovaniu fyziky sa odráža v zvýšenej motivácii žiakov a vzbudeniu ich záujmu o rozličné fyzikálne súťaže. Podieľal sa na výchove viacerých špičkových absolventov gymnázia, ktorí získali významné ocenenia nanárodných a medzinárodných súťažiach.
          Jeho najvýznamnejšie zásluhy sú spojené s podporou talentovanej mládeže v celoslovenskom meradle a práci v oblasti Fyzikálnej olympiády, ktorej s intenzívne venuje od roku 1994 prostredníctvom prípravy súťažných úloh, organizácií regionálnych, krajských a celoštátnych kôl fyzikálnej olympiády ako aj prípravou a vedením reprezentačného družstva na Medzinárodnej fyzikálnej olympiády. Slovenské družstvo aj vďaka Ľubomírovi Konrádovi dosahuje na celosvetovej úrovni výborné výsledky.
          Medzinárodná fyzikálna olympiáda je súťažou jednotlivcov a získanie akejkoľvek medaily je úspech. O kvalite
          prípravy družstva svedčí fakt, že každý rok sú vybraní žiaci na popredných miestach a získavajú medaily
          Medzinárodnej fyzikálnej olympiády.
          V roku 2018 získal ocenenie víťaz Ceny Dionýza Ilkoviča pre stredoškolských učiteľov.

        • Ocenení žiaci

          Včera bolo v Sobášnom paláci v Bytči ocenených 41 zo 109 nominovaných výnimočných stredoškolákov z nášho kraja. Žilinský samospravný kraj odmenil aj našich dvoch talentovaných žiakov - Tomáša Gaňu a Tamaru Balvín z III. B.
          Tomáš sa dlhodobo úspešne zúčastňuje robotických, programátorských či matematických súťaží a v škole svojimi technickými znalosťami pravidelne pomáha pri rôznych akciách, napríklad pri vysielaní rozhlasovej rady školy.
          Tamara dosahuje skvelé výsledky v matematických súťažiach ako aj v súťažiach z anglického jazyka. Aktívne pracuje v školskom parlamente, reprezentovala ho nedávno v rámci medzinárodného Erasmus projektu VoyAGE.

        • Školské majstrovstvá SŠ v zrýchlenom šachu jednotlivcov

          Vo štvrtok 19. 10. 2023 reprezentovalo našu školu deväť žiakov na Majstrovstvách okresu v zrýchlenom šachu, ktoré sa uskutočnili v Centre voľného času v Žiline.

          V konkurencii bezmála šesťdesiatich šachistov obsadili naši žiaci:

          Martin Klimek - III.D - 1. miesto (postup do krajského kola),
          Marko Hriník - IV.A - 8. miesto,
          Šimon Devera - IV.B - 9. miesto,
          Stanislav Slivoň - IV.A - 15. miesto,
          Matúš Daniel Devera - I.B - 18. miesto,
          Vladimír Portašík - I.A - 23. miesto,
          Filip Szöke - I.D - 26. miesto,
          Alex Samuheľ - II.D - 43. miesto,
          Dávid Lučivnák - I.B - 49. miesto.

          Ďakujeme všetkým za skvelý výsledok.

          Nasledovali Školské majstrovstvá Žilinského kraja SŠ jednotlivcov v zrýchlenom šachu, ktoré sa konali vo štvrtok 30. 11. 2023 opäť v CVČ Žilina. Našu školu reprezentoval Martin Klimek z III.D a ako nasadená “osmička” si v tuhom boji vybojoval celkové 5. miesto. Srdečne blahoželáme a ďakujeme :)

        • POST BELLUM

          V októbri a novembri sa naši tretiaci zúčastnili workshopu POST BELLUM, venovanému historickej téme, ktorú je dôležité si pripomínať. Je ňou Druhá svetová vojna a jej následky na slovenský ľud. Žiaci sa prostredníctvom zaujímavých aktivít preniesli do minulého storočia a mohli si na vlastnej koži vyskúšať, že život bol vtedy skutočne tvrdý chlebík. Mimo zhodnotenia vtedajšej ekonomickej, politickej ako aj kultúrnej situácie im boli ponúknuté autentické príbehy pamätníkov, ktorí to všetko naozaj zažili. Taktiež mali možnosť sa sami na pamätníkov zahrať a strašné príbehy jednej z utláčaných menšín - Židov prerozprávať spolužiakom. Táto prednáška mládež obohatila nielen vedomostne, ale aj hodnotovo. Utvrdila nás, že doba, ktorá miliónom ľudí zničila životy a zanechala v nich nepríjemné spomienky, ktoré s nimi putujú dodnes, sa už nikdy nesmie opakovať. A preto aj takáto forma osvety a pripomienky pomáha dnešnej mladej generácii, žijúcej v blahobyte uvedomiť si rovnosť ľudí a neoceniteľný mier v našej krajine. Ďakujeme aj našej dejepisárke, že nám umožnila sa workshopu zúčastniť.  

        • Trenčiansky robotický deň 2023

          Začiatkom novembra 2023 sa konala medzinárodná súťaž Trenčiansky robotický deň. Našu školu reprezentoval žiak III. B triedy Tomáš Gaňa. Tomáš súťažil v kategórii, ktorej zadaním bolo zostrojiť a naprogramovať autonómneho robota, ktorý dokáže prejsť po ľubovoľnej dráhe tvorenej bielym kľukatým pásom s čiernymi okrajmi. Dráha obsahuje taktiež pasáž s prevýšením a dokonca aj úsek s nespevneným povrchom - pieskom. Tomáš aj tento rok nechal senzory na farbu doma a na navádzanie svojho robota použil kameru. Kamera umožňuje jeho robotovi "predvídať", čo bude nasledovať. Teda vie, či môže poriadne pridať, lebo je na rovine alebo radšej začať brzdiť, pretože sa blíži zákruta. Spracovanie obrazu je však veľmi náročné a vyžaduje vysoký výpočtový výkon. Pri konštrukcii robota preto Tomáš použil špeciálnu riadiacu jednotku NVIDIA Jetson Nano, ktorú získal v rámci projektu Prírodné vedy++.  Aj vďaka tejto pomôcke si z Trenčína odniesol ocenenie za 2. miesto vo svojej súťažnej kategórii.
          Tomášovi ďakujeme za unikátnu reprezentáciu školy v oblasti robotiky a držíme mu palce pri ďalších súťažiach.
          Projekt Prírodné vedy++ je finančne podporený z grantového programu Žilinského samosprávneho kraja Talentovaná mládež. 

        • Prednášky Martinského klubu medikov

          Dňa 4.12. sa uskutočnili na našej škole edukačné prednášky „FGC“ (Prvá gynekologická prehliadka) a „MI“ (Chlapské záležitosti), ktoré organizovali Martinský klub medikov a Liga proti rakovine. Poslucháčmi boli žiaci z II.D.
          Cieľom projektu bolo osloviť a edukovať mladých ľudí v oblasti prevencie rakoviny prsníka, krčka maternice, semenníkov a prostaty a o dôležitosti pravidelných gynekologických prehliadok a o ich priebehu.
          Prednášky poskytnuté lektorkami (študentkami) medicíny Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine prebehli metódou „rovný-rovnému“ (peer-to-peer), kde boli žiaci zapojení do prednášok ako rovnocenní a trvali cca 90 minút.
          Realizovanú akciu naši žiaci vnímali ako užitočnú a prínosnú.

        • Krajské kolo v bedmintone

          Dňa 29.11.2023 reprezentovali našu školu na Krajskom kole v bedmintone SŠ v Martine žiaci N. Holienčíková zo IV.C, A. Ivanková z II.D, M. Pintrava a A. Sakala z III.B. Športovci predvádzali skvelé športové výkony a po urputných finálových súbojoch obe naše dvojice obsadili výborné druhé miesta. GratulujemDňa 29.11.2023 reprezentovali našu školu na Krajskom kole v bedmintone SŠ v Martine žiaci N. Holienčíková zo IV.C, A. Ivanková z II.D, M. Pintrava a A. Sakala z III.B. Športovci predvádzali skvelé športové výkony a po urputných finálových súbojoch obe naše dvojice obsadili výborné druhé miesta. Gratulujeme.

        • Volejbalový turnaj na podporu ČERVENÝCH STUŽIEK 2023

          Tento rok sme volejbalový turnaj zorganizovali ako podporu Červeným stužkám a aspoň takouto troškou podporili boj proti AIDS. Herný systém však zostal rovnaký ako po minulé roky. Zapojili sa zmiešané družstvá zo štrnástich tried, ktoré boli začlenené do štyroch základných  skupín. Najlepšie tímy zo skupín bojovali v semifinálových súbojoch, kde sa nakoniec vykryštalizovala najlepšia finálová štvorica: Nadľudia zo IV.A, Papááj z III.B, Bibkovci z III.C a IV.C zo IV.C. Tímy odohrali naozaj pekné zápasy hodné finálových súbojov, z ktorých ako víťaz odišlo družstvo Papááj z III.B. GRATULUJEME.

          Veľké ĎAKUJEME patrí hráčom, rozhodcom, pomocníkom a samozrejme obecenstvu, ktoré vytvorilo  úžasnú atmosféru. Štvrtákom prajeme úspešnú maturitu, prijímacie skúšky a veľa spokojnosti, nie len v tom študijnom, pracovnom ale aj športovom živote.  A na ostatných sa tešíme znovu pri športe pod vysokou sieťou na budúci rok.

        • ZENIT v programovaní

          Súťaž ZENIT v programovaní má v našej krajine dlhoročnú tradíciu. Poskytuje priestor pre nádejné programátorské talenty, aby si mohli zmerať svoje sily, riešiť náročné typy problémov a spoznať hlbšie niektoré známe algoritmy pri príprave na súťaž. Tento rok v našej škole súťažili dvaja žiaci: Tomáš Gaňa a Adam Filo z III. B. Obaja úspešne vyriešili školské kolo súťaže.V krajskom kole sa nečakane - podobne ako niekoľko sto ďalších súťažiacich - stretli s mnohými technickými problémami. V krajskom kole boli nakoniec v kategórii našich súťažiacich úspešní iba 3 riešitelia. Hoci tentokrát sa medzi nich neprebojovali naši žiaci, prejavili kus vytrvalosti, odhodlania a programátorského entuziazmu. Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy.

        • November 1989

          Pri príležitosti 34. výročia Nežnej revolúcie sme sa preniesli do novembrových udalostí roku 1989, kedy sa začal odohrávať boj za slobodu a demokraciu v Československu. V úvode sme si pozreli krátky film obsahujúci spomienky priamych aktérov Nežnej revolúcie. Potom sme si vypočuli pútavú prednášku lektora Ústavu pamäti národa, pána Petra Jašeka, PhD.. Sprostredkoval nám v nej množstvo historických faktov o udalostiach Nežnej revolúcie, ale aj o udalostiach, ktoré tejto revolúcii predchádzali. Z prednášky sme odchádzali s presvedčením, že je pre nás potrebné pripomínať si často historické udalosti našej nedávnej minulosti, aby sme sa poučili z chýb našich predkov a neopakovali ich.

        • PRVÉ MIESTA A POSTUP BEDMINTONISTOV NA KRAJSKÉ KOLO

          Dňa 16. 11. 2023 sa konalo Okresné kolo v bedmintone žiačok a žiakov SŠ, ktoré organizovalo CVČ Kuzmányho v Žiline.
          Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií: dievčatá (6 družstiev) a chlapci (5 družstiev).
          Našu školu úspešne reprezentovali 4 žiaci: Alexander Sakala (III.B), Martin Pintrava (III.B), Nina Holienčíková (IV.C) a Alexandra Ivanková (II.D).

          V oboch kategóriách sme obsadili 1. miesto, a tak sme si zabezpečili postup do Krajského kola, ktoré sa bude konať 29. 11. 2023 v Martine.

          Gratulujeme k úspechu a držíme palce!

        • OLYMPIÁDA O VEREJNEJ SPRÁVE

          Žiaci zo 4.A - Peter Havlík, Marek Roman, Jakub Sirovatka a Stanislav Slivoň postúpili do semifinálového kola OLYMPIÁDY O VEREJNEJ SPRÁVE, ktoré sa konalo 21.11.2023 v Kongresovej sále úradu Žilinského samosprávneho kraja.
          Zámerom tejto vedomostnej súťaže je dostať do povedomia žiakov stredných škôl na Slovensku problematiku fungovania verejnej správy na Slovensku so zameraním na územnú samosprávu. Zvýšiť povedomie o existencii a prínose územnej samosprávy – miest, obcí a samosprávnych krajov na Slovensku pre spoločnosť. Cieľom tejto súťaže je v neposlednom rade rozšíriť poznatky žiakov stredných škôl o fungovaní štátnej správy a podnietiť záujem o verejné dianie na štátnej, miestnej a regionálnej úrovni.